Με αύξηση 31,5% στις παραιτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024 ξεκίνησε το 2025 για το Πολεμικό Ναυτικό. Οι αριθμοί που φέρνει στο φως η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας: το Πολεμικό Ναυτικό αποψιλώνεται με ταχύτητα που παραπέμπει σε σχέδιο απαξίωσης και αποδόμησης. Όχι από εχθρική δύναμη, αλλά από τις πολιτικές αποφάσεις και την περιβόητη «Ατζέντα 2030» του Νίκου Δένδια.
Ήδη στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι παραιτήσεις έχουν φτάσει σε αριθμό αυτές που καταγράφηκαν στα μέσα Ιουνίου πέρσι, δίνοντας ένα προβάδισμα 1,5 μήνα στην κατρακύλα. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανακοίνωσης της ΕΣΠΕΕΝΠΑ, μέσα σε τέσσερις μήνες, παραιτήθηκαν 31 Αξιωματικοί από τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, με τους 17 να είναι κατώτεροι βαθμοφόροι. Από αυτούς, οι 11 είναι από το Υγειονομικό – κατά βάση γιατροί. Δηλαδή, η πιο σπάνια και δύσκολα αναπληρώσιμη επένδυση του ΠΝ, η ιατρική του επάρκεια, διαρρέει από τις χαραμάδες μιας πολιτικής που θεωρεί την ανθρώπινη διαθεσιμότητα «αναλώσιμο».
Μόνο την τελευταία διετία (2023-2024) είχαν αποχωρήσει 15 γιατροί. Το 2025 ήδη πλησιάζει το νούμερο αυτό μέσα σε ένα τετράμηνο. Παράλληλα, από τους 103 Αξιωματικούς που έχουν παραιτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και κάτι, οι 35 ήταν ακόμη υποχρεωμένοι να υπηρετούν και κατέβαλαν αποζημιώσεις – ένας στους τρεις.
Καταρρέει η βάση – οι Υπαξιωματικοί φεύγουν πρώτοι
Όχι μόνο οι Αξιωματικοί. Τέσσερις στους δέκα παραιτηθέντες το φετινό τετράμηνο είναι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί. Από αυτούς, οι 10 στους 14 προέρχονται από τη ΣΜΥΝ – δηλαδή οι τρεις στους τέσσερις, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν μόλις 25%.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι 27 παραιτήσεις ΕΠΟΠ συνοδεύονται από 30 απολύσεις λόγω σωματικής κατάστασης – δηλαδή άλλες τόσες έμμεσες παραιτήσεις. Από 1/1/2023 μέχρι σήμερα, οι αποχωρήσεις ΕΠΟΠ φτάνουν τις 293 (110 παραιτήσεις και 183 απολύσεις), στερώντας από το ΠΝ ουσιαστικά τη μισή φετινή σειρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου οι μισοί παραιτηθέντες έχουν λιγότερα από 17 χρόνια υπηρεσίας. Είναι δηλαδή οι στρατιωτικοί που θα έπρεπε να συγκροτούν τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη εικοσαετία. Αντί για αυτό, τους βλέπουμε να γυρνούν την πλάτη σε έναν οργανισμό που δεν τους κρατά – και συχνά δεν τους θέλει.
Το «σπιράλ θανάτου»
Μέσα σε αυτό το τοπίο, η ΕΣΠΕΕΝΠΑ επισημαίνει με νόημα ότι η εξαγγελία για μετατροπή της αναλογίας «1 Αξιωματικός προς 1 Υπαξιωματικό» σε «1 προς 9» μετατρέπεται σε αριθμητικό εφιάλτη. Δεν είναι αρκετό να μειωθούν 8 Αξιωματικοί από κάθε δεκάδα. Πλέον, λόγω των παραιτήσεων και αποχωρήσεων Υπαξιωματικών, χρειάζεται να καλυφθούν και τα «χαμένα» στελέχη της βάσης. Το αποτέλεσμα, όπως το περιγράφουν, είναι ο ορισμός του «σπιράλ θανάτου» για το Πολεμικό Ναυτικό.
«Θέλουμε τους καλύτερους» λένε, ενώ τους διώχνουν
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, την ίδια στιγμή, επιμένει σε μεγαλόστομες διακηρύξεις για «επιτελικό εκσυγχρονισμό» και «διακλαδική ενίσχυση». Όμως όπως σημειώνουν στελέχη της ΠΟΕΣ, δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, και δεν υπάρχει μέλλον χωρίς επένδυση στους νέους.
Αντιθέτως, οι γιατροί, οι αξιωματικοί επιχειρήσεων, οι μηχανικοί και οι τεχνίτες φεύγουν – συχνά πληρώνοντας οι ίδιοι για να απαλλαγούν.
Αυτό που μένει είναι ένα Πολεμικό Ναυτικό πιο αδύναμο, πιο κουρασμένο, με προσωπικό γηρασμένο και στρατιώτες υπό πίεση. Και όλα αυτά, όχι λόγω εξωτερικής απειλής, αλλά επειδή κάποιοι αποφάσισαν να χωρέσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στα κουτάκια της «μεταρρυθμιστικής» Ατζέντας 2030.
Το ερώτημα είναι εάν ο Νίκο Δένδιας ενδιαφέρεται πραγματικά για το εάν θα έχει επαρκές και αξιόμαχο Πολεμικό Ναυτικό η χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια.