Πολεμικό Ναυτικό και ΝΔ «σκοτώνουν» το αντιτορπιλικό «Βέλος» – Υπέστη ρωγμές

Πολεμικό Ναυτικό και ΝΔ «σκοτώνουν» το αντιτορπιλικό «Βέλος» – Υπέστη ρωγμές

Το Πολεμικό Ναυτικό και η κυβέρνηση της ΝΔ περιφρονούν την ιστορία και «σκοτώνουν» το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Εξόριστο, σε μια ιδιότυπη εξορία στην Βόρεια Ελλάδα όπου είναι πρακτικά αδύνατο να προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες, μακριά από τον μόνιμο ελλιμενισμό του στο πάρκο ναυτικής παράδοσης, το θρυλικό αντιτορπιλικό «Βέλος», υπέστη σοβαρή ζημία όταν λόγω καιρού χτύπησε στον ντόκο και τρύπησε.

Ο κ. Μανόλης Ξεξάκης έβαλε τις σχετικές φωτογραφίες σε ανάρτηση στο Facebook, γράφοντας:

«Σήμερα τρύπησε και το ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος, που τώρα -παροπλισμένο- λειτουργεί ως μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Έσπασαν οι κάβοι των μπαλονιών, ο καπετάνιος έβγαλε τους ναύτες στην παραλία, ο ίδιος έμεινε απάνω, και το βαπόρι κοπανιόταν στο ντόκο ανηλεώς. Έσπασε το ξύλινο κράσπεδο, έσπευσε ναυαγοσωστικό που το έδεσε καλύτερα σε ποντισμένη σημαδούρα, συν που το κρατούσε κάποιες ώρες για να μην το πλαγιάσει το γεμάτο 7άρι με ριπές 77 Km/h». 

Το ατύχημα ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο και ίσως επιδιωκόμενο, καθώς όλοι γνώριζαν πως το πλοίο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, και κινδυνεύει να βουλιάξει. Παρόλα αυτά με πρόφαση την δήθεν επισκεψιμότητα το κρατούσαν στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπερήλικας και ισχυρός οικονομικός παράγοντας του τόπου δεν επιθυμεί την παρουσία του στον Φλοίσβο, θεωρώντας ότι η ιστορία του αντιτορπιλικού «Βέλος» με κυβερνήτη τον αείμνηστο Νίκο Παππά, επισκιάζει την ιστορία του κινήματος του Ναυτικού στο οποίο είχε λάβει μέρος.

Οι αντιδράσεις των Ναυάρχων

Όπως κατήγγειλε ο ναύαρχος Κωστής Γκορτζής, μέλους του ιστορικού πληρώματος του Βέλους, άτομα με επιρροή στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν το ήθελαν δίπλα στο θωρηκτό Αβέρωφ.

Ακολούθησε και ο Αντιναύαρχος (ε.α) Παναγιώτης Καραμανώλης, Κυβερνήτης του Α/Τ ΒΕΛΟΣ από 1983-1985, ο οποίος σε άρθρο του στο armyvoice.gr σημείωνε: «είναι οδυνηρό ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας,το Α/Τ ΒΕΛΟΣ ,ενώ το 1991 διεσώθη και αξιοποίηθηκε τώρα να κινδυνεύει να παροπλισθή μαζί με την ένδοξη ιστορία του, ενταφιάζοντας μαζί του και την ηρωική αντίδραση του Κυβερνήτη του το 1973, Ναύαρχου Νίκου Παππά».

Ο ο Αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Δημητριάδης ΠΝ κατήγγειλε επίσης ότι «μεθοδεύεται η καθυστέρηση επισκευής ή και μεθόρμηση του Α/Τ ΒΕΛΟΣ, του συμβόλου αντιδικτατορικού αγώνα (του ΠΝ, ΣΞ και ΠΑ), από το Άλσος Ναυτικής Παράδοσης.

Αν τούτο είναι αληθές, τότε θεωρώ αυτή την πρόθεση προκλητική και ως προσπάθεια υποτίμησης των Αξιωματικών, στελεχών, πολιτικών ανδρών και άλλων διακεκριμένων πολιτών που συνέπραξαν στο Κίνημα του Μαϊου 1973, σκοπός του οποίου ήταν η αποκατάσταση της Δημοκρατίας και μόνον.

Η ανεξήγητη αυτή πρόθεση μου θυμίζει καθεστωτική νοοτροπία, πράξη δηλαδή εκτός παραδόσεων και πνεύματος του ΠΝ, που μπορεί να θεωρηθεί ευχάριστο γεγονός για τους χουνταίους».

Ακολούθησε με δηλώσεις του στο armyvoice.gr o κ. Ηρακλής Προκοπάκης, αντιπρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Danaos Shipping Corp, ο οποίος διετέλεσε μέλος του πληρώματος όταν εκδηλώθηκε η αντιδικτατορική κίνηση.

«Πάνε τουλάχιστον δυο μήνες από τότε που έχουν ολοκληρωθεί (σ.σ. οι εργασίες συντήρησης στο ΒΕΛΟΣ). Εμάς μας έχει διαβεβαιώσει και ο Ναύσταθμος και τον Αρχιμηχανικό του γραφείου μας. Πληρώσαμε όλα τα έξοδα και το πλοίο ήταν έτοιμο να επιστρέψει στον Φλοίσβο.

Πήρα και επιστολή από τον ίδιο τον Αρχηγό του Ναυτικού ο οποίος με ευχαριστούσε για την χρηματοδότηση των επισκευών του Βέλους. Έκτοτε υπήρξε μια μυστικοπάθεια σε ο,τι αφορά την επιστροφή του στον Φλοίσβο. Εμένα δεν τόλμησαν να μου πουν ότι δεν έχει τελειώσει.

Έκανα κι εγώ την έρευνά μου και κατέληξα σε έναν απόστρατο ναύαρχο που δεν θέλω να αναφέρω το όνομά του, ο οποίος έχει αρκετά καλή σχέση και μεγάλη επιρροή στο Πολεμικό Ναυτικό και στον σημερινό υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μου είπε ότι το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ δεν μπορεί να είναι δίπλα στο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, διότι υποβαθμίζεται η σπουδαιότητα του Αβέρωφ».

Παρόλα αυτά, το αντιτορπιλικό Βέλος το οποίο αν και έχει ολοκληρώσει την επισκευή του παρέμενε στο ναύσταθμο Σαλαμίνας καθώς όπως αποκάλυψε το armyvoice.gr ισχυρός οικονομικός παράγοντας της χώρας δεν το θέλει δίπλα στο Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, φαίνεται ότι δρομολογείται και δρομολογήθηκε λύση να πάει στην Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε επιστολή Μπουτάρη προς το Πολεμικό Ναυτικό με την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι ο γιος του ναυάρχου και ισχυρού οικονομικού παράγοντα που επηρεάζει το Πολεμικό Ναυτικό, του πρότεινε να πάει το αντιτορπιλικό Βέλος στην Θεσσαλονίκη.

Πράγματι τον Σεπτέμβριο το 2019 το αντιτορπιλικό «Βέλος» με πρόφαση την ΔΕΘ ρυμουλκείται στην Θεσσαλονίκη, όπου παραμένει ξεχασμένο έως σήμερα.

Ο Ναύαρχος Κωστής Γκορτζής είχε γράψει λίγο αργότερα ένα κείμενο – ποταμό θέτει το ερώτημα «Ποιος κουμαντάρει τον τόπο;»

Προειδοποιήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση είχαν καταθέσει 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2021, αλλά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κώφευε.

Στην ερώτηση προειδοποιούσαν ότι το κακό έρχεται:

Σημειώνουμε, ότι σύμφωνα με ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες, η σημερινή κατάσταση του πλοίου είναι άκρως επισφαλής. Προφανώς και θα υπάρξουν ευθύνες, για ότι κακό συμβεί στο πλοίο.

Όσο είναι καιρός, απαιτείται δραστική παρέμβαση αποκατάστασης και επανελλιμενισμού του πλοίου στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου, ώστε εκεί και επί του πλοίου να εορτάζεται επισήμως κάθε Μάη, η επέτειος του Κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού.

Παρά το γεγονός ότι η κάλυψη της δαπάνης είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις τιμής στελεχών του τότε πληρώματος του Α/Τ «Βέλος», υπάρχουν διαθεσιμότητες και προσφορές ικανές να καλύψουν το κόστος ρυμούλκησης, για την επαναφορά του πλοίου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1/. Με ποια ουσιαστική και υπεύθυνη αιτιολογία, παραμένει ακόμα και σήμερα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μακριά από το φυσικό του χώρο, το πλοίο Μουσείο Αντί δικτατορικού Αγώνα «ΒΕΛΟΣ»;

2/. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα κινήσεων και ποιο είναι αυτό;

3/. Έχουν προγραμματιστεί, άμεσα μέτρα προστασίας αλλά και μακροχρόνια μέτρα συντήρησης και προστασίας του πλοίου και ποια είναι αυτά;

4/. Πότε τελικά θα αποφασίσει και θα πραγματοποιήσει τη μεθόρμιση του «Βέλος», στον προβλεπόμενο χώρο του «Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης» και τον εορτασμό της επετείου του Αντιδικτατορικού Κινήματος του Π.Ν., εκεί και επί του πλοίου, όπως οι επίσημες αποφάσεις της Πολιτείας έχουν ορίσει;

Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ με ερώτησή του προειδοποιούσε τη Βουλή ότι το ΒΕΛΟΣ κινδυνεύει. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων:

Δεδομένου ότι, ο χώρος της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο εκτιμάται ότι είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code και επιπλέον διότι το πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, αφού ο χώρος αυτός είναι επισφαλής διότι δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι.

Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους (κυρίως βαρδάρης) και στη θάλασσα με αποτέλεσμα το πλοίο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα.

Δεδομένου ότι, το πλοίο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ είχε φτάσει στο σημείο βύθισής του από αυτή του την κατάσταση, όντας ένα πλοίο – μνημείο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει κανείς, μα κανείς, λόγος να τίθεται εν αμφιβόλω η ύπαρξή του.

Δεδομένου ότι, το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» αποτελεί ένα πλοίο-μνημείο της Δημοκρατίας και η απαξίωσή του σημαίνει απαξίωση τόσο της δημοκρατικότητας του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει όσο και της ίδιας της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας για την οποία το «ΒΕΛΟΣ» και το πλήρωμά του που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού που αγωνίστηκαν.

Δεδομένου ότι, απαιτείται η άμεση μετακίνησή του στον ασφαλή χώρο του Φλοίσβου, αφού συντηρηθεί επαρκώς και με τις κατάλληλες αρχές συντήρησης στο Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να προβείτε στη συντήρηση του Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» στο Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα;
  2. Προτίθεστε να επαναφέρετε το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» στην προβλεπόμενη θέση του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο στο Παλ. Φάληρο;

Πηγή: armyvoice.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter