«Πόλεμος» AstraZeneca και ΕΕ για τις καθυστερήσεις στο εμβόλιο – Πήρατε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ λένε οι Βρυξέλλες

«Πόλεμος» AstraZeneca και ΕΕ για τις καθυστερήσεις στο εμβόλιο – Πήρατε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ λένε οι Βρυξέλλες

Οξύνεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της AstraZeneca μετά και τα δημοσιεύματα δυο γερμανικών εφημερίδων, της Bild και της Handelsblatt τα οποία αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοίού στα άτομα άνω των 65 ετών.

Η ανακοίνωση της AstraZeneca πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της προς την ΕΕ σε συνδυασμό με τα γερμανικά δημοσιεύματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχουν ανάψει «φωτιές» με τις Βρυξέλλες να απειλούν με διακοπή της εισροής εμβολίων. 

Αξιωματούχος της ΕΕ υπενθυμίζει μιλώντας στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

Η ανακοίνωση αυτή από πλευρά της AstaZeneca αποτελεί ένα περαιτέρω πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ κατά της πανδημίας αφού η Pfizer ανακοίνωσε τον Ιανουάριο προσωρινή επιβράδυνση στις προμήθειες.

Παρά το γεγονός πως η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως ο διευθύνων σύμβουλός της γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους το συντομότερο δυνατόν, οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους επιτίθονται στην εταιρεία κάνοντας λόγο «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» προειδοποιώντας με διακοπή της εισροής εμβολίων από την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία στις χώρες – μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σημείωσε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.

«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία Επίτροπος. 

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες προτείνουν να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Οι έλεγχοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν και τη διανομή του εμβολίου της Pfizer, το οποίο παρασκευάζεται στο Βέλγιο, ωστόσο, ο υπουργός εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι Pfizer και AstraZeneca θα παραδώσουν τον αριθμό των εμβολίων που απαιτούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ερωτηθείς παράλληλα εάν η ΕΕ θα μπορούσε να εμποδίσει την παράδοση εμβολίων της Pfizer, ο Zahawi είπε στην Sky News: «Όχι, είμαι βέβαιος ότι το εμβόλιο της Pfizer θα παραδοθεί».

Αναποτελεσματικό το εμβόλιο στις ηλικίες άνω των 65;

Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά ρίχνουν τα δύο γερμανικά δημοσιεύματα, της Handelsblatt και της Bild που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοίού στα άτομα άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%, κάτι που διέψευσε η ίδια η εταιρεία με μια οργισμένη της απάντηση. 

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Η απάντηση της AstraZeneca για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου 

Η φαρμακοβιομηχανία πάντως υπερασπίστηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της, διαψεύδοντας τις αναφορές των δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter