Πόλεμος για το νερό από Ινδία και Πακιστάν

Πόλεμος για το νερό από Ινδία και Πακιστάν

Με την ένταση να έχει επιστρέψει στο Τζαμού και Κασμίρ, μια περιοχή για την οποία έχουν προκληθεί δύο πόλεμοι ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις, έπειτα από επίθεση ενόπλων της Αντίστασης του Κασμίρ (λέγεται ότι συνδέεται με την ισλαμιστική Λάσκαρ-ε-Ταΐμπα) εναντίον τουριστών στο Πάχαλγκαμ με 26 θύματα, το Πακιστάν και η Ινδία βρίσκονται στα πρόθυρα νέας σύγκρουσης. Η κλιμάκωση είναι καταιγιστική τις τελευταίες ώρες.

Διαβάστε περισσότερα: Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 11 οι νεκροί άμαχοι – Ανταλλαγές πυρών στο Κασμίρ

Αρχικά η Ινδία έριξε την ευθύνη για την επίθεση στο Πακιστάν και στις υπηρεσίες του, οι οποίες εδώ και δεκαετίες κατηγορούνται για σχέσεις με ένοπλες οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή, και πήρε σκληρά μέτρα εναντίον του Ισλαμαμπάντ υποβαθμίζοντας τις διπλωματικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα αποσύρθηκε από τη Συνθήκη για τα Υδατα του Ινδού ποταμού (IWT). Στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση του εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι, πέραν των παραπάνω κινήσεων, έχει ξεκινήσει τεράστια καμπάνια σε όλα τα φόρουμ εναντίον του Πακιστάν. Απείλησε ότι θα μπλοκάρει μια συμφωνία του Ισλαμαμπάντ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είχε επαφές με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν για να τους ενημερώσει για την κατάσταση με το Πακιστάν και ταυτόχρονα προέβη σε κινήσεις κλιμάκωσης (συσκέψεις ανώτερου στρατιωτικού επιπέδου και άλλων οργάνων υπό τον Μόντι) που προμήνυαν κάποια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση.

Τελικά, οι επιχειρήσεις έγιναν το βράδυ της Δευτέρας με ανταλλαγή πυρών στο Κασμίρ και νεκρούς.

Από την πλευρά του το Πακιστάν και η κυβέρνηση του Σεχμπάζ Σαρίφ έκαναν προετοιμασίες και οχύρωσαν θέσεις για μια ινδική επίθεση εναντίον τους, πάγωσαν ένα πρότζεκτ κατασκευής καναλιού άρδευσης, ενώ προχώρησαν σε αντίστοιχες διπλωματικές κινήσεις εναντίον της Ινδίας, με ανάκληση σε βίζες Ινδών επισκεπτών αλλά και διορία αποχώρησής τους από το Πακιστάν εντός 48 ωρών. Οι πακιστανικές υπηρεσίες ήταν βέβαιες από τα μέσα περίπου της περασμένης εβδομάδας ότι η Ινδία θα πραγματοποιήσει τις απειλές της για επίθεση, ενώ καθημερινά σημειωνόταν διασυνοριακή ανταλλαγή πυρών.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Οι δύο πυρηνικά οπλισμένες χώρες έχουν και κατά το παρελθόν εμπλακεί σε πόλεμο, όμως η διεθνής συγκυρία κατά την οποία συμβαίνουν αυτά αλλά και κάποιες κινήσεις από την πλευρά της Ινδίας (αποχώρηση από την IWT) καταδεικνύουν ότι η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο συγκριτικά με προηγούμενες συγκρούσεις.

Με την Κίνα πολύ κοντά στην περιοχή της έντασης και σε ανταγωνισμό με την Ινδία για τις ίδιες αγορές αλλά και σε επίπεδο πληθυσμού (άρα αγοράς και δυνατότητας παραγωγής), η στροφή του εθνικιστή Μόντι εναντίον του Πακιστάν διά… ασήμαντον ουσιαστικά αφορμή γίνεται με όρους διεύρυνσης της έντασης σε περιφερειακό επίπεδο. Βασικό στοιχείο που καταδεικνύει τη στρατηγική της ινδικής κυβέρνησης είναι η απόφασή της για απόσυρση από την IWT. Η συμφωνία υπογράφηκε το 1960 και εξασφαλίζει νερό για το 80% των πακιστανικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η έλλειψη νερού θα πλήξει επιπλέον την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ενδεχομένως θα παραλύσει την οικονομία του Πακιστάν. Η Συνθήκη για τα Υδατα του Ινδού είχε δώσει τη χρήση των τριών ανατολικών παραποτάμων, του Ραβί, του Σουτλέτζ και του Μπεάς, στην Ινδία και των τριών δυτικών παραποτάμων, συμπεριλαμβανομένων του ίδιου του Ινδού, του Τσενάμπ και του Τζελούμ στο Πακιστάν.

Εκτροπή ποταμών

Από το 1960 μέχρι σήμερα βέβαια πολλές από τις προβλέψεις της συνθήκης θεωρούνται πλέον παρωχημένες, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστούν η πληθυσμιακή έκρηξη που έχει σημειωθεί έκτοτε σε Ινδία και Πακιστάν, οι αλλαγές στις γεωργικές και καλλιεργητικές μεθόδους και –κυρίως– η ζήτηση για ενέργεια. Η απόσυρση από τη συνθήκη σημαίνει ότι η Ινδία θα μπορούσε εντός μηνών να αρχίσει να εκτρέπει το νερό για τις δικές της γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ σχεδιάζει υδροηλεκτρικά φράγματα που θα χρειαστούν τέσσερα έως επτά χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Διαβάστε επίσης: Η Ινδία βομβάρδισε στόχους στο Πακιστάν – Δύο πυρηνικές δυνάμεις σε σύγκρουση (Videos)

Ινδία: Ξεκινά εργασίες σε υδροηλεκτρικά έργα μετά την αναστολή της συνθήκης ύδατος με το Πακιστάν

Θα επιτεθεί η Ινδία στο Πακιστάν; – Ανάλυση DW (Photos)

Ετικέτες

Documento Newsletter