Πόλεμος λάσπης και εμπόριο ελπίδας

Πόλεμος λάσπης και εμπόριο ελπίδας

Να συγκρατήσει τη φθορά της κυβέρνησής του με κάθε μέσο προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με πόλεμο λάσπης κατά του πολιτικού του αντιπάλου και εμπόριο ελπίδας γύρω από τα εμβόλια επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκρατήσει τη φθορά που έχουν προκαλέσει στην κυβέρνησή του τα «εγκληματικά» –όπως καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση– λάθη στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, αλλά και οι προσωπικές «στιγμές ανεμελιάς» του στην Πάρνηθα που αποκάλυψε το Documento. Με την επίθεση λάσπης γύρω από τη «βίλα Τσίπρα» που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τα μπουκωμένα και πάντα πρόθυμα μέσα ενημέρωσης το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε δείγματα γραφής για το πώς θα κινηθεί η πολιτική αντιπαράθεση την επόμενη περίοδο. Καθώς η φθορά για την κυβέρνηση μεγαλώνει, η οικονομική κρίση δείχνει τα δόντια της και επανέρχεται το αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει από ανασχηματισμό για να αλλάξει τους υπουργούς (που όπως διαρρέεται από το κυβερνητικό επιτελείο δεν απέδωσαν) μέχρι και προετοιμασία εκλογών διά παν ενδεχόμενο, από τη στιγμή βέβαια που θα το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Εκστρατεία λάσπης

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να εκδικηθεί τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανέδειξε με παρουσία του στη Βουλή τις βόλτες του στην Πάρνηθα. Την αμέσως επόμενη ημέρα άρχισαν τα ανυπόστατα δημοσιεύματα για τη «βίλα Τσίπρα» με πλήρη κάλυψη της Πειραιώς που φρόντιζε με καθημερινά δελτία Τύπου να συντηρεί το θέμα και να προσφέρει ομπρέλα στους ενσωματωμένους δημοσιογράφους. Καθώς η προσωπική εικόνα του πρωθυπουργού έχει ραγίσει, το επικοινωνιακό επιτελείο έκρινε ότι θα έπρεπε να υπάρξει αντίστοιχο χτύπημα και στον προσωπικό του αντίπαλο. Η συνταγή είναι η γνωστή: αν δεν μπορείς να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου, μειώνεις τον αντίπαλο. Εν ολίγοις, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ανακάμψει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος θεωρείται το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ από τους αντιπάλους. Το αν αυτό θα γίνει με έντιμο τρόπο ή με fake news – ψευδή δημοσιεύματα είναι αδιάφορο για το σύστημα Μητσοτάκη, που όπως έχει δείξει από το παρελθόν δεν ορρωδεί προ ουδενός. Εκτιμούν δε ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας είναι πίσω στις μετρήσεις από τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη «θα συντηρείται και η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ποντάρουν στο Μέγαρο Μαξίμου».

Εντέλει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ικανοποιημένοι από την εκστρατεία λάσπης, καθώς θεωρούν ότι η συζήτηση έφυγε από την «ανεμελιά του πρωθυπουργού» και πήγε στο εάν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης νοικιάζει εξοχική κατοικία. Οι βουλευτές της ΝΔ παρότι στην πλειονότητά τους δεν συμφωνούν με αυτού του είδους την αντιπαράθεση (πολλά από τα παλαιά στελέχη του κόμματος και τις ιστορικές οικογένειες έχουν όντως βίλες και μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως και σχέσεις διαχρονικά με ισχυρούς επιχειρηματικούς παράγοντες), εντούτοις δεν διαφοροποιήθηκαν δημοσίως, με εξαίρεση την Ντόρα Μπακογιάννη. Πάντως και από τα άλλα δύο εσωκομματικά στρατόπεδα, των καραμανλικών και των σαμαρικών, έλεγαν ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα». Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μάλιστα γελούσαν καθώς σημείωναν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάτι ξέρει από ακίνητα και βίλες».

Εμβόλιο πολιτικής σωτηρίας

Παράλληλα με τον πόλεμο λάσπης κατά του πολιτικού του αντιπάλου ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ενώ δημιουργεί προσδοκίες για την οικονομία προβάλλοντας ξανά και ξανά τα 70 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα τα επόμενα επτά χρόνια. Για τα μεν εμβόλια από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης για την ανάγκη του εμβολιασμού. Ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ως σημαιοφόρος υπέρ των εμβολίων και κατά των «ψεκασμένων», όπως έχει χαρακτηρίσει σε ομιλία του όσους διατηρούν επιφυλάξεις για αυτά. Παράλληλα υπόσχεται χρήματα στη μεσαία τάξη, η οποία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση όπως δείχνει και η κατακόρυφη αύξηση των οφειλών στην εφορία. Οι βουλευτές του κόμματος που εισπράττουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών εξέφρασαν την ανησυχία τους στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την εβδομάδα που μας πέρασε.

Καταλύτης εξελίξεων τα εθνικά

Τα σενάρια για τη διενέργεια εκλογών επανέρχονται λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω των αρνητικών εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Η κυβέρνηση δεν πήρε τις κυρώσεις που επεδίωκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ενώ οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου διαψεύστηκαν. Τα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου είναι διατυπωμένα ώστε να ωθούν την κυβέρνηση σε διάλογο με την Τουρκία, ο οποίος δεν θα περιορίζεται στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Τόσο από το καραμανλικό όσο και από το σαμαρικό στρατόπεδο προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μπει σε διευρυμένο διάλογο. Στο Μέγαρο Μαξίμου περίμεναν ότι η εξέλιξη της συνόδου δεν θα ήταν η επιθυμητή και είχαν δώσει γραμμή στα φιλικά μέσα ενημέρωσης και στους βουλευτές που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα να εκτονώνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια με επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της φιλότουρκης Γερμανίας. Στο εσωτερικό της ΝΔ θεωρούν ότι οι υποχωρήσεις στα εθνικά θα είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων και προετοιμάζονται καταλλήλως.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter