Οι εμπόλεμες ζώνες, τα μικροπλαστικά και τα φώτα του δρόμου απειλούν τις μέλισσες, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στον Guardian.
Οι επιστήμονες συνέταξαν έναν κατάλογο με τις 12 μεγαλύτερες απειλές για τον πληθυσμό των μελισσών κατά την επόμενη δεκαετία, ο οποίος δημοσιεύθηκε σε μια έκθεση με τίτλο Emerging Threats and Opportunities for Conservation of Global Pollinators («Αναδυόμενες απειλές και ευκαιρίες για τη διατήρηση των παγκόσμιων επικονιαστών») του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.
Οι εμπόλεμες ζώνες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο βλάπτουν τις μέλισσες, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η κατάσταση στην Ουκρανία για παράδειγμα, έχει αναγκάσει τις χώρες να καλλιεργούν λιγότερα είδη, αφήνοντας τους επικονιαστές χωρίς ποικιλία τροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μικροπλαστικά σωματίδια μολύνουν κυψέλες σε όλη την Ευρώπη, με δοκιμές από 315 αποικίες μελισσών να αποκαλύπτουν συνθετικά υλικά όπως πλαστικό ΡΕΤ στις περισσότερες κυψέλες. Το τεχνητό φως από τις λάμπες του δρόμου έχει βρεθεί ότι μειώνει κατά 62% τις επισκέψεις των νυχτερινών επικονιαστών στα λουλούδια, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την επιβίωση, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξή τους.
Τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές εργασίας έχουν περάσει στις κυψέλες και στο μέλι. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επικονιαστών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αναζήτησης τροφής και των επισκέψεών τους στα λουλούδια. Τα «κοκτέιλ» φυτοφαρμάκων διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλες χημικές ουσίες και να προκαλέσουν επικίνδυνες επιπτώσεις.