Πόλεμος νεύρων και δεξαμενοπλοίων με φόντο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Πόλεμος νεύρων και δεξαμενοπλοίων με φόντο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Νέα_x000D_
κλιμάκωση στην κόντρα ΗΠΑ – Ιράν, με εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου,_x000D_
σηματοδοτεί η κατάληψη βρετανικού δεξαμενόπλοιου στο Στενό του Ορμούζ το_x000D_
απόγευμα της Παρασκευής. 

Πλοία των Φρουρών της Επανάστασης ακινητοποίησαν το «Stena Bulk», το οποίο βρισκόταν εν πλω προς τη Σαουδική Αραβία. Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι το βρετανικό τάνκερ εισήλθε στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι πρόκειται για αντίδραση του θεοκρατικού καθεστώτος στη συνεχιζόμενη κράτηση στο Γιβραλτάρ του ιρανικού τάνκερ «Grace 1», το οποίο ακινητοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου από Βρετανούς πεζοναύτες, διότι υπάρχουν υποψίες ότι μετέφερε παράνομα πετρέλαιο στη Συρία.

Διαβάστε επίσηςΤραμπ: Θα μιλήσω με τη Βρετανία για τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου

Η νέα ιρανική κίνηση σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την απόφαση δικαστηρίου του Γιβραλτάρ να παρατείνει έως τις 15 Αυγούστου την κράτηση του «Grace 1».

Πιθανολογείται ότι το Ιράν μπορεί να επιδιώξει μία συμφωνία για ταυτόχρονη απελευθέρωση των δύο τάνκερ.

Πίσω από τον ακήρυχτο πόλεμο νεύρων και….δεξαμενοπλοίων κρύβεται η παρακινδυνευμένη απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάιο του 2018, να αποχωρήσουν μονομερώς οι ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Εκτοτε ο Τραμπ απαιτεί από το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης την άμεση, επαληθεύσιμη και άνευ όρων διακοπή του πυρηνικού του προγράμματος.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Ιράν διέψευσε τον ισχυρισμό του Τραμπ (τον οποίον επανέλαβε την Παρασκευή) ότι οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο ιρανικό αεροπλάνο στον εναέριο χώρο του Περσικού Κόλπου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter