Η πραγματική μάχη για ειρήνη στην Ουκρανία δεν είναι αυτή που δίνεται στο πεδίο. Η αργή αλλά σταθερή πρόοδος που σημειώνει ο ρωσικός στρατός στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας δεν αναμένεται να κρίνει το αποτέλεσμα του πολέμου, που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια. Στον αγώνα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και των συμμάχων τους εμπλέκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μοιάζει πλέον ολοένα πιο απογοητευμένος από τις προσπάθειες μεσολάβησης για την επίτευξη της εκεχειρίας και δείχνει μάλιστα ότι αρχίζει να παίρνει αποστάσεις.
Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έφερε καμία πρόοδο στο μέτωπο. Διεθνείς αναλυτές σχολίασαν ότι ο Τραμπ δεν προσπάθησε πραγματικά να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο –τρεις μέρες μετά το τηλεφώνημα ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των ρωσοουκρανικών συνόρων– αλλά κυρίως επανέλαβε τα παράπονά του για το κόστος του πολέμου.
Οσο το Κρεμλίνο κερδίζει χρόνο και το Κίεβο μένει εκτεθειμένο σε έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος, τα αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα αντανακλώνται στις αδιέξοδες συνομιλίες. Η Ουκρανία και η Ρωσία συνεχίζουν παράλληλα να αλληλοκατηγορούνται για να αποδείξουν ότι το πραγματικό εμπόδιο για την ειρήνη είναι η άλλη πλευρά, ελπίζοντας ενδεχομένως να μετατοπίσουν την ευμετάβλητη γνώμη του Τραμπ, έστω και για λίγο, προς το μέρος τους.
Ο Τραμπ και ο Πούτιν φαίνεται ότι μοιράζονται μια ακλόνητη πεποίθηση πως μόνο αυτοί έχουν την εξουσία και τις δεξιότητες για να διευθετήσουν τον πόλεμο, θεωρώντας δεδομένο πως οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί θα πράξουν ό,τι τους πουν. Το διπλωματικό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη την προπερασμένη εβδομάδα (οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών από το 2022) ενίσχυσε τον κεντρικό ρόλο του Τραμπ για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Ο μεγάλος φόβος της Ουκρανίας είναι ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα καταρτίσουν ενδεχομένως το δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο και στη συνέχεια θα επιδιώξουν να επιβάλουν τους σκληρούς όρους της Μόσχας (μεταξύ αυτών η αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Κριμαία ως προϋπόθεση όχι για την ειρήνη, αλλά για την εκεχειρία και την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων) υπό την απειλή νέας απόσυρσης της ζωτικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο.
Από τις «24 ώρες» στο «να τα βρουν μεταξύ τους»
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Ντ. Τραμπ όχι μόνο υποσχέθηκε επανειλημμένα να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά καυχήθηκε και ότι θα μπορούσε να το πράξει «εντός 24 ωρών», ακόμη και προτού καν ορκιστεί. «Ο πόλεμος θα διευθετηθεί. Θα τους πείσω και τους δύο. Ξέρω τον Ζελένσκι, ξέρω τον Πούτιν. Θα γίνει μέσα σε 24 ώρες» δήλωνε χαρακτηριστικά στις συγκεντρώσεις του.
Τα πράγματα δεν αποδείχτηκαν τόσο εύκολα όσο περίμενε ο Αμερικανός πρόεδρος και τον Μάρτιο, σχεδόν δύο μήνες από την ορκωμοσία του, υποστήριξε ότι ήταν «λίγο σαρκαστικός» όταν έλεγε ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σε μία ημέρα, δικαιολογία στην οποία καταφεύγει συχνά όταν οι δηλώσεις του του γυρίζουν μπούμερανγκ.
Θέλει να εμφανίζεται ως παγκόσμιος ειρηνοποιός
Ο Τραμπ σε ρόλο πολιτικού επιχειρηματία δεν επιθυμεί απλώς την ειρήνη, αλλά κυνηγάει την εικόνα του παγκόσμιου ειρηνοποιού. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την επί τρία χρόνια υποστήριξη της Αμερικής στην Ουκρανία ή αν πρόκειται απλώς για ακόμη έναν διπλωματικό ελιγμό.
Παρόλο που τους τελευταίους μήνες ενέτεινε την πίεση στην Ουκρανία ώστε να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία και παράλληλα άφησε να διαφανεί το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας, φαίνεται πως τώρα έχει νίψει τας χείρας του για το ζήτημα, αφήνοντας τη διευθέτηση στα εμπλεκόμενα μέρη.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του Κρεμλίνου ο Τραμπ δήλωσε, απευθυνόμενος στον Ουκρανό ομόλογό του και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα πρέπει να βρουν οι ίδιες μια λύση στον πόλεμο και ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.
Διαβάστε επίσης
Μπαλόνι το πλεόνασμα με δημιουργική λογιστική
Όλα για το μεγάλο κόλπο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Αυτή την Κυριακή στο Documento
Euroleague: Ούτε φέτος έσπασε η «κατάρα» του πρώτου στη regular season – Το απίθανο σερί