«Πόλεμος» στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Εθνικιστικές κορώνες και σκοταδιστικές θέσεις

«Πόλεμος» στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Εθνικιστικές κορώνες και σκοταδιστικές θέσεις

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορου Σεβαστίδη, στην ημερίδα του Ποινικού Δικαίου που διεξήχθη στις 29 Μαΐου του 2021 και συνδιοργάνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το Εργαστήριο Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο κ. Σεβαστίδης ήταν λάβρος κατά όσων συνδέουν το έγκλημα με την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας, ενώ ήταν και ιδιαίτερα αιχμηρός σε σχέση με τις ξενοφοβικές δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννας Ζαΐρη.

Ακολούθησε ανακοίνωση από την μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων ( «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ») και τα μέλη του ΔΣ Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτη, Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη, Εφέτη, Νικήτα Βελία, Ειρηνοδίκη, Μάνο Φωτάκη, Ειρηνοδίκη. Σε αυτή εξέφρασαν «την πλήρη αντίθεσή τους στον εκλαϊκισμό του δημοσίου λόγου της Ένωσης» και ειδικά για τη φράση «νομοθετική κουρελού» που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Σεβαστίδης. Επίσης από ότι φαίνεται τα μέλη της μειοψηφίας ενοχλήθηκαν και από τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σεβαστίδης σχετικά με την εγκληματικότητα και τη σύνδεση της με έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα και για το λόγο αυτό ζήτησαν να παραθέσει στοιχεία.

Η ανακοίνωση της «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»: 

Σε ημερίδα, που συνδιοργάνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το Δ.Π.Θ., την 29-5-2021, διατυπώθηκαν, δημόσια απόψεις του προέδρου της Ένωσης Χριστόφορου Σεβαστίδη (  οι οποίες λόγω του θεσμικού του ρόλου, εκλαμβάνονται ως θέσεις του συνόλου του Δικαστικού Σώματος και ως προς τις οποίες, είμαστε υποχρεωμένοι, οι υπογράφοντες την παρούσα, ως μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης και τέως Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας οι δύο πρώτοι, να διαχωρίσουμε τη θέση μας ως ακολούθως:

Α) εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στα ανθελληνικά στοιχεία, που επικαλείται ο πρόεδρος της Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία οι συμπατριώτες μας Έλληνες, μετανάστες του προηγούμενου αιώνα στην Αμερική, πρόγονοι των σημερινών ομογενών, καταγράφηκαν ως «οι πιο σκληροί κακοποιοί», «είχαν υπερδεκαπλάσιες ανθρωποκτονίες, βιασμούς (και ανηλίκων), κλοπές, ναρκωτικά και ληστείες σε σχέση με τους Ιταλούς και τους λοιπούς», «ήταν πρώτοι στη λίστα της Κου Κλουξ Κλαν» κλπ.

Β) εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στον, άνευ ορίων πλέον, εκλαϊκισμό του δημοσίου λόγου της Ένωσης. Η φράση «νομοθετική κουρελού» από Δικαστικό Λειτουργό, εκπρόσωπο όλων των υπολοίπων Δικαστικών Λειτουργών, δεν αποτελεί κριτική των ενεργειών της πανθομολογούμενης εσπευσμένης ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων και των τροποποιήσεων αυτών αλλά προσβολή των συνταγματικά προβλεπόμενων θεσμικών οργάνων, που έχουν την αρμοδιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας και της νομοθέτησης και σε κάθε περίπτωση προσβολή του ίδιου του νομικού μας πολιτισμού.

Καλούμε τον πρόεδρο της Ένωσης, να εκθέσει επίσημες και έγκυρες πηγές άντλησης των στοιχείων που επικαλέσθηκε (στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού), με δεδομένο ότι οι ισχυρισμοί του έρχονται σε αντίθεση με την ιστορία του απόδημου Ελληνισμού, σύμφωνα με την οποία από το έτος 1850 που έφθασαν στην Αμερική οι πρώτοι 150 Χιώτες έμποροι έως το έτος 1910 που οι Έλληνες στη Νέα Υόρκη αριθμούσαν σε 101.282, η συσσωμάτωση των συμπατριωτών μας στην κοινωνία της χώρας υποδοχής ήταν άμεση και τεράστια, με πλήρη συνείδηση της εθνικής μας ταυτότητας και των αρετών της και της πατρογονικής ιστορικής κληρονομιάς μας.

Τα νέα ατοπήματα και οι αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις του προέδρου, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη δημόσια τοποθέτηση υπέρ καταδικασθέντος τρομοκράτη, υπό το πρόσχημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, καθιστούν προφανές ότι ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, παρασύροντας και την Ένωση. Το λόγο πλέον έχει το Δικαστικό Σώμα.

Η απάντηση Σεβαστίδη και η «Έκθεση Ουίκερσαμ»

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Σεβαστίδη στην ανακοίνωση της μειοψηφίας. Σε σχόλιο του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα dikastis.blogspot.com  απαντά με σκληρή λόγια στα μέλη της μειοψηφίας. Όπως αναφέρει όλοι «οι γνήσιοι δημαγωγοί που σέβονται την ιστορική τους διαδρομή, αμφισβητούν μετά βδελυγμίας τις επίσημες έρευνες για τα εγκλήματα που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα από τους πρώτους έλληνες μετανάστες» ενώ κάνει λόγο για «πεπερασμένες αντιλήψεις» που θυμίζουν έντονα τις αντιλήψεις του «Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού». Επιπλέον επισημαίνει πως τα στοιχεία που παρέθεσε προέρχονται από την «Έκθεση Ουίκερσαμ» και είναι καταγεγραμμένος στο έργο του Thorsten Sellin “Culture Conflict and Delinquency” (New York , Social Science Research Counsil, 1938).

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση Σεβαστίδη:

«Οφείλω ένα σύντομο σχόλιο στην ανακοίνωση της μειοψηφίας 4 μελών του ΔΣ της Ένωσης (Στενιώτη, Βουλγαρίδη, Βελία, Φωτάκη) με ημερομηνία 30-5-2021 που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα dikastis.blogspot.com. Όπως όλοι οι γνήσιοι δημαγωγοί που σέβονται την ιστορική τους διαδρομή, αμφισβητούν μετά βδελυγμίας τις επίσημες έρευνες για τα εγκλήματα που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα από τους πρώτους έλληνες μετανάστες και είναι αποτυπωμένες στον Τύπο της εποχής. Προσπαθούν αγωνιωδώς μέσα από εθνικιστικές κορώνες να συγκαλύψουν τις σκοταδιστικές θέσεις που εκφράζουν για ένα έθνος που δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα, θυμίζοντας έντονα τις αντιλήψεις του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού. Η αλήθεια είναι ότι από τους συγκεκριμένους «συναδέλφους» δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω. Οι πεπερασμένες αντιλήψεις τους γιατις αιτίες της εγκληματικότητας και την σπουδαιότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εποχή που ζούμε, δυστυχώς δεν επιτρέπουν έναν πιο ουσιαστικό διάλογο. Πιθανόν ούτε και οι ίδιοι να μην συνειδητοποιούν τι ακριβώς γράφουν και υπ’ αυτήν την έννοια δεν δικαιούμαι να τους ασκήσω εντονότερη κριτική.

Για το κατά πόσο ο λόγος μου είναι «αντιεπιστημονικός» σύμφωνα με τους διαπρεπείς νομομαθείς Στενιώτη, Βουλγαρίδη, Βελία και Φωτάκη, αρκούμαι στην άποψη της επιστημονικής κοινότητας που εκφράστηκε στην προχθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου της Ημερίδας, του Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του ΔΠΘ κ. Στέφανου Παύλου: «Το εργαστήριο του Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι πάρα πολύ ευτυχισμένο που έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο συνεργασίας με την εγκριτότατη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Για μας είναι τιμή που συνεργαζόμαστε με την πράξη, με έναν φορέα ο οποίος αποδεικνύει και σοβαρότητα και περιεχόμενο ουσιαστικό. Όσα ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης μας πάνε στον πυρήνα του προβλήματος τι σημαίνει καταστολή. Εγώ προσωπικά τα προσυπογράφω όλα. Τα θεωρώ πολύ ουσιώδη…»

Απευθυνόμενος σε σκεπτόμενους αναγνώστες που διάβασαν τον προχθεσινό χαιρετισμό μου, συμπληρώνω ότι ο πίνακας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία της 21ης Μαρτίου 1998, προέρχεται από την «Έκθεση Ουίκερσαμ» και είναι καταγεγραμμένος στο έργο του Thorsten Sellin “Culture Conflict and Delinquency” (New York , Social Science Research Counsil, 1938). Ο Sellin, διαπρεπέστατος κοινωνιολόγος, από τους πρωτοπόρους της επιστημονικής εγκληματολογίας, γράφει μεταξύ άλλων στο έργο του «Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο μετανάστης είναι αντικείμενο μιας διαφορετικής μεταχείρισης από την διοίκηση και την δικαιοσύνη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην προέλευσή του και εν μέρει στην οικονομική και κοινωνική του κατάσταση. Ό,τι και να συμβαίνει υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συλληφθεί και να καταδικαστεί ένας μετανάστης παρά ένας γηγενής αυτής της χώρας. Και όταν συλλαμβάνεται είναι πιθανότερο να καταδικαστεί σε μεγαλύτερη ποινή ο μετανάστης παρά ο γηγενής». Την κοινωνική και οικονομική διάσταση της εγκληματικότητας τόνισα προχθές στην τοποθέτησή μου. Η αντίθετη άποψη που αποδίδει την εγκληματικότητα σε κάποιου είδους εθνική υπεροχή ή κατωτερότητα είναι επικίνδυνα ρατσιστική και ακραία φασιστική και ως τέτοια αποκρούεται από κάθε δημοκρατικό πολίτη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter