Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές για 100 νεκρούς στο Κίεβο- Μαίνεται η μάχη στο Σούμι- «Αποδείξεις» για χρήση παράνομων όπλων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές για 100 νεκρούς στο Κίεβο- Μαίνεται η μάχη στο Σούμι- «Αποδείξεις» για χρήση παράνομων όπλων

Με την εμπόλεμη κατάσταση σε εξέλιξη για περισσότερο από έναν μήνα οι τραγικές επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία φαίνεται να μην έχουν τελειωμό. Σύμφωνα με επίσημες αναφορές πάνω από εκατό θανάτους μετρά το Κίεβο, ενώ η μάχη μαίνεται στο Σούμι. Την στιγμή που το Κίεβο κάνει λόγο για χρήση απαγορευμένων βομβών διασποράς από πλευράς της Μόσχας ενώ ανακαταλαμβάνεται η πόλη Τροστιανέτς.

Εκατόμβη νεκρών

Σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, περισσότεροι από 100 θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο της αδελφοποιημένης με το Κίεβο Φλωρεντίας, ανέφερε πως περισσότερα από 20 πτώματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν, ενώ τέσσερα από τα θύματα είναι παιδιά και άλλα 16 παιδιά που έχουν τραυματιστεί, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. «Οι πόλεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν δει πολλές μάχες… στους δρόμους βλέπουμε πολλά πτώματα και ανθρώπινα μέλη», ανέφερε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με έναν Ιταλό διερμηνέα.

Ενώ σημείωσε επίσης πως 82 πολυώροφα κτίρια στο Κίεβο έχουν καταστραφεί από ρωσικές επιθέσεις και είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών στην πόλη υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η κατάληψη του Κιέβου συγκαταλεγόταν μεταξύ των «βασικών σχεδίων» της Ρωσίας κατά την έναρξη της εισβολής καθώς και τη σημασία της ουκρανικής αντίστασης.

«Καταστρέψαμε τον μύθο του ανίκητου ρωσικού στρατού. Αντιστεκόμαστε στην επίθεση ενός εκ των ισχυρότερων στρατών στον κόσμο και έχουμε καταφέρει να αλλάξουν τους στόχους τους», επισήμανε απευθύνοντας έκκληση στους Ιταλούς πολιτικούς να διατηρήσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. «Η αποσταθεροποίηση της χώρας μας μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.

Ενώ χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ανέφερε πως ο ρωσικός ιμπεριαλισμός δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία, καθώς, σύμφωνά με τον ίδιο, ενδέχεται να στοχοθετήσει την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Η ανακατάληψη

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Τροστιανέτς, νότια του Σούμι. Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος είπε: «Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προσπαθούν να ανακτήσουν έδαφος».

Τα απαγορευμένα όπλα

Την στιγμή που το Κίεβο δημοσιεύει τα ονόματα 620 ατόμων τα οποία πιθανολογείται πως είναι πράκτορες και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτόμιρ της Ουκρανίας, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δηλώνει η Ουκρανία διαθέτει «αποδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς, σε δύο περιοχές στον νότιο κομμάτι της χώρας. Τα συγκεκριμένα όπλα θεωρούνται απαγορευμένα βάσει των διεθνών συνθηκών.

Η Βενεντίκτοβα επισημαίνει ωστόσο πως οι αποδείξεις δεν είναι «απτές» για τη χρήση των συγκεκριμένων όπλων στην ουκρανική πρωτεύουσα καθώς οι «έρευνες» βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ συμπλήρωσε: «Όμως (…) διαθέτουμε αποδείξεις χρήσης βομβών διασποράς στην περιοχή της Οδησσού και στην περιοχή της Χερσώνας».

«Θα δούμε, χάρη ιδίως στη δουλειά σας, εσάς των δημοσιογράφων, ότι κι άλλα απαγορευμένα όπλα χρησιμοποιούνται, όμως, σε ό,τι με αφορά, δεν μπορώ παρά να αναφέρω τις περιπτώσεις στις οποίες διαθέτω αποδείξεις σε μια πολύ ξεκάθαρη βάση, όταν έχω, για παράδειγμα (…) θραύσματα (από αυτούς τους μηχανισμούς) ή μια ανάλυση του εδάφους», συνέχισε η Ουκρανή αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter