Πόλεμος στην Ουκρανία: Άσχημη η κατάσταση στη Μαριούπολη – Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων του θεάτρου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άσχημη η κατάσταση στη Μαριούπολη – Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων του θεάτρου

Οι αρχές της Μαριούπολης, η οποία σφυροκοπείται για 22η ημέρα, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης ότι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη 30.000 άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζαν ακόμη τον απολογισμό θυμάτων του χθεσινού βομβαρδισμού ενός θεάτρου όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.

Σύμφωνα με μήνυμα του δημαρχείου στο Telegram, η κατάσταση είναι «κρίσιμη» με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές.

«Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των σπιτιών της πόλης έχει καταστραφεί», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Συντρίμμια από ρωσικό πύραυλο χτύπησαν πολυκατοικία στο Κίεβο – Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο Τσερνίχιβ

Ενώ 30.000 άνθρωποι μπόρεσαν να απομακρυνθούν προς τη Ζαπορίζια ή το Μπερντιάνσκ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, άλλοι 350.000 παραμένουν στην πόλη και «συνεχίζουν να κρύβονται σε καταφύγια και κελάρια», συνέχισε το δημαρχείο της Μαριούπολης, σύμφωνα με το οποίο ρωσικά βομβαρδιστικά ρίχνουν «50 με 100 βόμβες» κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πόλης, πρόσθεσε.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τον απολογισμό θυμάτων του βομβαρδισμού της Τετάρτης στο θέατρο της Μαριούπολης, όπου κρύβονταν «εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι».

«Χθες και σήμερα, παρά τους ασταμάτητους πυροβολισμούς, συνεχίζονται στο μέτρο του δυνατού οι επιχειρήσεις καθαρισμού συντριμμιών και διάσωσης», ανέφερε το δημαρχείο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το θέατρο, κατηγορώντας για τον βομβαρδισμό το ουκρανικό εθνικιστικό τάγμα Αζόφ, το οποίο έχει επίσης κατηγορήσει για τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται επί πολλές μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στους κατοίκους λείπουν τα πάντα.

Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στον αριθμό αυτόν αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook. «Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Η επιχείρηση στα ερείπια συνεχίζεται» έγραψε η Στεφανίσινα.

Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείσθηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου, στο οποίο έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λόγω των συνεχιζόμενων πυρών, οι διασώστες δεν μπορούσαν να αρχίσουν το έργο τους.

Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος της Μαριούπολης και περίπου 50 κατάφεραν να φύγουν από αυτήν την ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους.

«Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος, περίπου 50 άτομα έχουν φύγει. Περίπου άλλοι 70 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη, αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη, η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό, δεν έχω πληροφορίες γι’ αυτούς», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους Σουλεϊμάν, ο Ισμαήλ Χατζιόγλου, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Οδησσού, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα που μπόρεσε να φύγει από την πόλη-λιμάνι με οχηματοπομπή, σταμάτησε από Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Τοκμάκ, 170 χλμ δυτικότερα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και έκτοτε έχουν αποκλειστεί εκεί. «Έπρεπε να σταματήσουν τις μηχανές για να εξοικονομήσουν καύσιμα, έκανε πολύ κρύο, δεν τους επέτρεπαν να βγουν από τα αυτοκίνητα», είπε ο Χατζίογλου.

Ο στόχος είναι να τους επιτραπεί να φτάσουν στο Ουμάν, μια πόλη περίπου 600 χλμ βορειοδυτικά.

Τουλάχιστον 27 νεκροί από ρωσικά πυρά στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν ασήμερα την ζωή τους από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην πολιορκημένη περιοχή Χάρκοβο, μια μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η περιφερειακή εισαγγελία.

Η πόλη Μερέφα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χάρκοβο.

«Η εκκαθάριση ερειπίων βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με την εισαγγελία, η οποία ανήρτησε δύο φωτογραφίες κτιρίων που καταστράφηκαν από εκρήξεις.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από την εκτόξευση βομβών διασποράς στο χωριό Κοζάχα Λοπάν, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος ενός γειτονικού χωριού στο Facebook.

«Οι δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν τον σταθμό, καταστήματα, φαρμακεία και άλλα πολιτικά κτίρια στο κέντρο του χωριού», διευκρίνισε διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική υποδομή δεν έχει υποστεί ζημιές.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό του Θεάτρου

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός ισχυρισμός ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε θέατρο στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης αποτελεί ψέμα και ότι η αλήθεια θα φανεί παρά τις, όπως είπε, προσπάθειες να κατηγορηθεί η Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα καμία από τις δύο αναφορές.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι το Κίεβο προσπαθεί να φορτώσει στη Ρωσία τον βομβαρδισμό. «Το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε αμέσως να κατηγορήσει τον ρωσικό στρατό, ο οποίος, κατά την άποψή του, φέρεται να έριξε μια βόμβα στο θέατρο», είπε η Ζαχάροβα. «Φυσικά, αυτό είναι ψέμα. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν πόλεις. Όσα βίντεο και αν δοκιμάζονται από τις δομές του ΝΑΤΟ και όσα βίντεο κλιπ και ψεύτικες φωτογραφίες βγαίνουν, η αλήθεια θα βγει προς έξω».

Συντρίμμια πυραύλου έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Περίπου 30 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πολυκατοικία ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χτύπησαν εκπαιδευτικό ίδρυμα

Επίσης, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πόλη Μερέφα στην περιοχή του Χάρκοβο φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας , αναφέρουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Οι υπηρεσίες διάσωσης δήλωσαν ότι έλαβαν κλήση στις 3:39 τα ξημερώματα με αναφορές ότι ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε μερικώς και φλέγεται.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στο Τσερνίχιβ

Δεκάδες είναι οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους από ρωσικές επιθέσεις την Τετάρτη στην πόλη Τσερνίχιβ. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης, 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Υποφέρουμε από τις τεράστιες απώλειες – 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες», δήλωσε ο κυβερνήτης Viacheslav Chaus.

Πολίτες έχασαν χθες, Τετάρτη τη ζωή τους ενώ περίμεναν στην ουρά για λίγο ψωμί.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες», ανέφερε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.

Από την πλευρά του το αρχηγείο της αστυνομίας του Τσερνίχιβ ανακοινώθηκε ότι διεξάγεται έρευνα και συλλέγεται υλικό από τον τόπο αυτού του «εγκλήματος πολέμου», συμπληρώνοντας ότι αστυνομικοί μετέφεραν τραυματίες σε κοντινό νοσοκομείο.

Οι εικόνες που ελήφθησαν από την αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας «Maxar Technologies», δείχνει το βομβαρδισμένο Τσερνίχιβ.

Ο απεγκλωβισμός των αμάχων

Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Το θέατρο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε την Τετάρτη απ’ αέρος με αποτέλεσμα να καταστραφεί το κεντρικό τμήμα του θεάτρου. Η ολοσχερής κατάρρευση έφερε τον αποκλεισμό της εισόδου του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου όπου διέμεναν προσωρινά εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter