Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτό είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας – Αναλυτικά τι περιλαμβάνει

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτό είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας – Αναλυτικά τι περιλαμβάνει

Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο περιλαμβάνει πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου.

Το νέο αυτό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει αρχικά κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Απαριθμούμε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άλλα άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούχα και είναι υπεύθυνα για την απάνθρωπη πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης. Αυτό στέλνει ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα σε όλους τους δράστες του πολέμου του Κρεμλίνου: «Ξέρουμε ποιοι είστε και θα λογοδοτήσετε».

Δεύτερον, καταργείται το σύστημα SWIFT της Sberbank, τη μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας και για ακόμη δύο μεγάλες τράπεζες. «Με αυτό, χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του Πούτιν να τις καταστρέψει. Αυτό θα εδραιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα».

Τρίτον, η ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση εκπομπής σε τρεις μεγάλους κρατικούς ρωσικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε οποιαδήποτε μορφή (διαδίκτυο, εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κλπ). «Έχουμε αναγνωρίσει αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια ως φερέφωνα που ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν. Δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα να διαδώσουν αυτά τα ψέματα» επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Τέλος, ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. «Συμφωνήσαμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια. Στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, ξεκινήσαμε με τον άνθρακα. Τώρα αντιμετωπίζουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο. Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να το δουλέψουμε».

«Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους» πρόσθεσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Έτσι, μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες ζημιές σε εμάς και στους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε.

Κυρώσεις και στον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, σχεδιάζει η ΕΕ

Παράλληλα, η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλου στο επόμενο πακέτο περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Στο θέμα αυτό αναφέρεται και η ιστοσελίδα Politico, που υπογραμμίζει πως η Λιθουανία έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση τις τελευταίες εβδομάδες.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter