Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ο αριθμός των ουκρανών πολιτών που διαφεύγουν στις γειτονικές χώρες φτάνει τα δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

 

Ο Γκράντι έχει αποκαλέσει την μαζική έξοδο των Ουκρανών από την πατρίδα τους την γρηγορότερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ΟΗΕ έχει απευθυνθεί σε δωρητές για τη συγκέντρωση 1,7 δισ. δολαρίων με σκοπό τη στήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Γκράντι είπε ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, η Ευρώπη θα χρειαστεί να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που φεύγουν είναι πολίτες με μια καλή περιουσιακή κατάσταση, αφού φτάνουν στις γειτονικές χώρες με δικά τους μέσα και καταλήγουν σε κοινότητες με τις οποίες έχουν δεσμούς. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, άνθρωποι με λιγότερα μέσα θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, θέτοντας περισσότερα ζητήματα προς επίλυση.

Η Πολωνία διαμαρτύρεται

Η προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις χώρες που φιλοξενούν ουκρανούς πρόσφυγες κρίνεται ανεπαρκής από την πολωνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το BBC, ο υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι σε συνέντευξή του στο πολωνικό δίκτυο Polsat News, είπε ότι το ποσό «δεν θα είναι αρκετό, ειδικά από τη στιγμή που θα μοιραστεί σε όλες τις χώρες».

Περίπου 1,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει στην Πολωνία από την αρχή του πολέμου. Ο Γιαμπλόνσκι είπε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί εκτιμούν ότι το κόστος της φιλοξενίας ενός εκατομμυρίου προσφύγων σε πολωνικό έδαφος μπορεί να κοστίσει στην Πολωνία έως και 2 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα κόστη της κοινωνικής ασφάλισης, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Ευρω-ομόλογα για αμυντικές δαπάνες

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΕ ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογα ώστε να χρηματοδοτήσει τις έκτακτες δαπάνες της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αλλά και τις αμυντικές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί το ύψος της, κοινά εγγυημένης από τις χώρες μέλη της ΕΕ, έκδοσης ομολόγων. Το συνολικό ύψος της πρότασης ίσως αποκαλυφθεί μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλίες, στις 10 και 11 Μαρτίου. Επίσης, την έκδοση αυτή θα επιβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα εκδίδει τα ομόλογα και θα διανέμει τα έσοδα στα κράτη-μέλη με τη μορφή προνομιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των αναγκών στην περιοχή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter