Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Europol βάζει στο «στόχαστρο» τους Ρώσους που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Europol βάζει στο «στόχαστρο» τους Ρώσους που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Europol) άρχισε επιχείρηση με σκοπό την κατάσχεση πόρων προσώπων, θεσμών και επιχειρήσεων στη Ρωσία που αντιμετωπίζουν κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Europol, με έδρα τη Χάγη, θα φέρει σε πέρας την «Επιχείρηση Όσκαρ» σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

Η επιχείρηση θα συμβάλει στις έρευνες για τους πόρους των προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο και να ασκηθούν ποινικές διώξεις στις περιπτώσεις που οι κυρώσεις παρακάμπτονται. Η διάρκειά της θα είναι καταρχήν ένα έτος και έχει αρκετές διακριτές πτυχές, διευκρίνισε η Ευρωπόλ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

 Η Ιαπωνία ανακοινώνει περαιτέρω κυρώσεις σε 398 Ρώσους

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, δεσμεύοντας τυχόν πόρους στην ιαπωνική δικαιοδοσία 398 προσώπων και 28 οργανισμών.

Η απόφαση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Συμπεριλαμβάνει την επιβολή μέτρων σε βάρος δύο κορών του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της συζύγου του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Απαγορεύθηκαν επίσης πλέον κάθε νέα επένδυση στη Ρωσία και οι εισαγωγές ορισμένων ειδών ξυλείας και μηχανημάτων από τη 19η Απριλίου, ενώ θα επιβληθεί πάγωμα των πόρων των ρωσικών τραπεζών Alfabank και Sberbank στην ιαπωνική δικαιοδοσία από τη 12η Μαΐου.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ανακοίνωσε πως η Ιαπωνία θα μειώσει και προοδευτικά θα τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία και θα επιβάλει περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα, σε συντονισμό με τους εταίρους της στην G7.

Ο κ. Κισίντα έκανε λόγο για φρικαλεότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία που χαρακτήρισε, για πρώτη φορά, «εγκλήματα πολέμου».

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter