Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μάχη του Φιδονησίου εξελίσσεται υπέρ των Ουκρανών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μάχη του Φιδονησίου εξελίσσεται υπέρ των Ουκρανών

Το Φιδονήσι είναι μια νησίδα που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Οδησσού στην Ουκρανία και κατέχει περίοπτη στρατηγική θέση αφού ελέγχει τις προσβάσεις στο τελευταίο ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Την Πέμπτη αποχώρησαν οι Ρώσοι από εκεί και πλέον η μάχη για τον έλεγχο της νησίδας περνάει σε μια νέα φάση.

Από την 24η Φλεβάρη στην 9η Μάη

Την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής το Φιδονήσι βρέθηκε υπό τον έλεγχο της Μόσχας έπειτα από έναν σύντομο ναυτικό βομβαρδισμό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στο έπακρο από το Κίεβο για προπαγανδιστικούς λόγους, μια και η φρουρά θεωρητικά είχε αρνηθεί να παραδοθεί.

Έκτοτε οι Ρώσοι εγκατέστησαν στο νησί ομάδες επιτήρησης μαζί με προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα ενώ κοντά έπλεε και ο στόλος τους. Στο μεσοδιάστημα οι Ουκρανοί χρησιμοποιούσαν τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2 για να παρενοχλούν τους Ρώσους.

Μάλιστα, την 9η Μαΐου ανήμερα των ρωσικών εορτασμών για τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με εναέρια και ναυτικά μέσα, όμως απέτυχαν παταγωδώς με μεγάλες απώλειες.

Η αποχώρηση των Ρώσων

Πλέον όμως, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως αποχώρησαν από τη νησίδα, αφού δεν ήταν δυνατόν να συντηρούν μια δύναμη, η οποία βρισκόταν στο στόχαστρο από το ουκρανικό πυροβολικό που είχε στηθεί απέναντι στις ακτές πλησίον της Οδησσού. Οι πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι την ειδοποιό διαφορά την έκανε το γαλλικό πυροβολικό σύστημα CAESAR καθώς επίσης οι δυτικού αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon.

Σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση των Ρώσων αποτελεί μια σημαντική νίκη για τους Ουκρανούς, οι οποίοι βέβαια θα πρέπει να επιτεθούν ώστε να καταλάβουν τη νησίδα. Γεγονός το οποίο το γνωρίζουν οι Ρώσοι και θεωρείται σίγουρο ότι θα απαντήσουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter