Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο – Την Τρίτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο – Την Τρίτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν το «σφυροκόπημα» σε πολλά σημεία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, την ώρα που αναζητείται διπλωματική λύση. «Τεχνική παύση» στις διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων μέχρι αύριο ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικαίλο Ποντόλιακ.

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα για ένα πλήγμα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά.

Διαβάστε επίσης: Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία – Βοηθήστε ο ένας τον άλλον, προστατέψτε το κράτος

Ξεκίνησε η απομάκρυνση αμάχων

«Η επιτυχημένη επιχείρηση εκκένωσης της πόλης κατέστησε δυνατή σήμερα από τις 15:00. Άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο αμάχων ώστε να ξεκινήσει η μαζική εκκένωση του πληθυσμού, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατούνταν όμηρος από νεοναζί», δήλωσε ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, έχουν διαμορφωθεί τρεις διάδρομοι ενώ συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 200 λεωφορεία εκ των οποίων τα 50 έχουν ήδη φτάσει στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τι ρωσική πλευρά παραδόθηκαν στην πόλη 450 τόνοι φάρμακα και άλλα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά κανένα από τους διαδρόμους δεν οδηγεί στην Ρωσία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, αυτοκινητοπομπή με περισσότερα από 160 αυτοκίνητα αναχώρησε από τη Μαριούπολη τη Δευτέρα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, σε μια πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια να οργανωθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την εκκένωση των αμάχων.

Η Ουκρανική πλευρά ωστόσο όπως μεταδίδει το Sky News αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν το κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάσει στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Το κονβόι βοήθειας δεν έφτασε στην πόλη για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες, αφού οι ρωσικές δυνάμεις την εμπόδισαν να κατευθυνθεί προς τα εκεί», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκκένωση της Μαριούπολης – Αυτοκινητοπομπή 160 οχημάτων

Τρεις νεκροί από βομβαρδισμούς σε Χάρκοβο και Τσούχουγιφ

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στο Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές. Από τα πυρά του πυροβολικού «καταστράφηκε ένα κτίριο» ενώ ορισμένα άλλα υπέστησαν ζημιές, ανέφερε το γραφείο Τύπου της εισαγγελίας. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, υπάρχουν δύο νεκροί και ένας τραυματίας, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Λίγα λεπτά αργότερα, η εισαγγελία πρόσθεσε ότι ένας 15χρονος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνται νέοι, στο Τσούχουγιφ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χαρκίβ.

Αναφορές για νέες εκρήξεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Εκρήξεις καταγράφηκαν την Δευτέρα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια σύμφωνα με δημοσιεύματα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές ότι ρωσικές δυνάμεις προκάλεσαν εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Εννέα νεκροί σε αεροπορική επιδρομή σε πύργο τηλεόρασης στο Ρίβνε

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, αργά το απόγευμα τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή σε τηλεοπτικό πύργο στη βόρεια περιοχή Ρίβνε της Ουκρανίας τη Δευτέρα. Ο κυβερνήτης Βιτάλι Κοβάλ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει ότι υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα.

Νέος συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Επλήγη γραμμή υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό

Γραμμή υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ επλήγη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, κατά τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν έχει απολεσθεί η ηλεκτροδότηση προς τον πυρηνικό σταθμό στο σύνολό της, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για την αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης.

Η Ukrenergo δεν έδωσε στοιχεία για την ζημία ή για την ευθύνη των ρωσικών δυνάμεων και το Reuters δεν κατόρθωσε να βρει ανεξάρτητη επιβεβαίωση της έκτασης της ζημίας ή της αιτίας της.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter