Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί στο Χάρκοβο – Αναφορές για χρήση χημικών – Ζελένσκι: Δεν διαθέτουμε τον οπλισμό για να υπερασπιστούμε τη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί στο Χάρκοβο – Αναφορές για χρήση χημικών – Ζελένσκι: Δεν διαθέτουμε τον οπλισμό για να υπερασπιστούμε τη Μαριούπολη

Συγκλονίζουν οι αναφορές για χρήση χημικών όπλων στην εμπόλεμη Ουκρανία όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες για μία ακόμα ημέρα. Την ίδια στιγμή που στο Χάρκοβο συνεχίζονται και σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση βρήκαν τραγικό θάνατο 8 Ουκρανοί ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 19. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Ζελένσκι παραδέχτηκε πως ο οπλισμός που έχουν οι Ουκρανοί δεν φτάνει για να υπερασπιστούν την Μαριούπολη.

Νεκροί στο Χάρκοβο

Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που δέχθηκε χθες Δευτέρα το Χάρκοβο, έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κρατούν σταθερά τις θέσεις τους στην περιοχή και οι ρώσοι εισβολείς δεν διστάζουν να βάζουν στο στόχαστρό τους αμάχους. Από τις σημερινές επιθέσεις, «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένα 13χρονο παιδί. Υπάρχουν 19 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικία 4 και 9 ετών», δήλωσε.

Ο Σινεγκούμποφ κατήγγειλε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διασπείρει νάρκες στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Για τα ισχυρά πλήγματα που δεχόταν το Χάρκοβο είχε μιλήσει λίγες ώρες νωρίτερα στην ουκρανική τηλεόραση ο δήμαρχος Ίχορ Τερέχοφ, ενημερώνοντας πως υπάρχουν «πολλά θύματα».

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή, για τον οποίο προειδοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ο Τερέχοφ είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη. «Δεν υπάρχει πανικός στην πόλη», σημείωσε ο Τερέχοφ.

Αναφορές για χρήση χημικών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ζελένσκι: Οι δυνάμεις της χώρας δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο οπλισμό για να υπερασπίσουν τη Μαριούπολη

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια.

Στην Ουκρανία κυκλοφόρησαν χθες Δευτέρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στον νότιο τμήμα της χώρας

Ακόμα, τόνισε πως η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον.

Μολαταύτα ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Rheinmetall διαθέτει παλαιότερα άρματα μάχης

Άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής ενδέχεται σύντομα να χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό στη σύρραξη με τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς η κατασκευάστριά τους Rheinmetall ανακοίνωσε ότι μπορεί να ετοιμάσει περίπου πενήντα προς παράδοση στο Κίεβο.

«Το πρώτο Leopard 1 θα μπορούσε να παραδοθεί σε έξι εβδομάδες», σημείωσε ο Άρμιν Πάπεργκερ, ο επικεφαλής της βιομηχανίας όπλων με έδρα το Ντίσελντορφ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt. Η παράδοσή τους υπόκειται στην έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για παλαιότερα κύρια άρματα μάχης, που αποσύρθηκαν από την υπηρεσία και πήρε πίσω η εταιρεία. Αυτή είναι συνηθισμένη πρακτική στη βιομηχανία όπλων.

Τα άρματα θα χρειαστεί να επιθεωρηθούν και να εκσυγχρονιστούν. Η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, διαβεβαίωσε η Ράινμεταλ.

Η γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε το σαββατοκύριακο υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία, και η ιδέα δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση μεταξύ των κοινοβουλευτικών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού χθες Δευτέρα.

«Αν οι Ουκρανοί θέλουν τα άρματα, και μου το έχουν πει, τότε πρέπει να είναι εφικτό να βρεθεί τρόπος» να παραδοθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP για θέματα άμυνας, ο Μάρκους Φάμπερ, στη Χάντελσμπλατ. Η ομόλογός του της ΚΟ των Πρασίνων η Σάρα Νάνι, επίσης έκανε σαφές πως θα ενέκρινε την παράδοση.

Τα άρματα μάχης Λέοπαρντ που συζητείται να παραδοθούν είναι πολύ παλιά. Η Bundeswehr, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί το επόμενο μοντέλο, το Λέοπαρντ 2, που τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1979.

Πέραν των αρμάτων μάχης, η Ουκρανία ζητεί επίσης να της δοθούν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η Ράινμεταλ διαθέτει στο στοκ της οχήματα Marder που έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία και λέει πως θα μπορούσε να στείλει κάπου 70 στην Ουκρανία σε έξι ως οκτώ μήνες. Τα πρώτα 10 θα μπορούσαν να σταλούν μέσα σε πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με τη γερμανική βιομηχανία όπλων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter