Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας έφεραν άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας έφεραν άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ωστόσο δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με «πραγματική σοβαρότητα» τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Ενώ υπογράμμισε πως στην πραγματικότητα εναπόκειται στην Ουκρανία να χαρακτηρίσει εάν υπήρξε πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στις ενέργειες της Ρωσίας και όχι στα λόγια της.

«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι αυτό προχωρά με αποτελεσματικό τρόπο… Τουλάχιστον δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας, αλλά αν η Ουκρανία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει, αυτό είναι καλό και το υποστηρίζουμε», κατέληξε υπογραμμίζοντας πως η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να επιδιώξει να προκύψει ένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες που αφορούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την «άμυνα και ασφάλεια» της Ουκρανίας.

Οι προτάσεις της Ουκρανίας

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία. Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, όπως δήλωσαν Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, προσέθεσαν οι διαπραγματευτές.

Πρόκειται για τις πιο λεπτομερείς και σαφείς προτάσεις που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία. Στο πλαίσιό τους προβλέπονται επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το΄Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Η στάση της Ρωσίας

Η Ρωσία από την πλευρά της υποσχέθηκε «δραστικό» περιορισμό της στρατιωτικής δραστηριότητάς της στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές. Ωστόσο, όπως δήλωσε λίγο αργότερα ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής η αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

«Αυτό που κάνει η Ρωσία είναι η συνεχιζόμενη βαρβαρότητα κατά της Ουκρανίας και του λαού της και αυτό συνεχίζεται όσο μιλάμε», είπε ο Μπλίνκεν, καλώντας τη Μόσχα να τερματίσει την επιθετικότητά της τώρα και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Διεθνής χηματιστιριακή άνοδος

Η πρόοδος που σημειώθηκε κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων των Ουκρανών και των Ρώσων διπλωματών φαίνεται πως μεταφράζεται σε ελπιδοφόρο μήνυμα για τις διεθνείς σχέσεις και την αποκατάσταση της ειρήνης, αντανακλά ωστόσο και σε μια διεθνή χρηματιστηριακή άνοδο. Η αισιοδοξία φαίνεται να επιστρέφει στα διεθνή Χρηματιστήρια, μετά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί ενώ το ρούβλι ενισχύεται.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε στις 6.792,16 μονάδες, με άνοδο +3,08%, κυρίως χάρη στις μετοχές των ειδών πολυτελείας. Η Φραγκφούρτη κατέγραψε άνοδο +2,79%, το Μιλάνο +2,41% ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς EuroStoxx 50 έκλεισε με άνοδο 2,96%. Με μικρότερη άνοδο, +0,86%, έκλεισε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η Γουόλ Στριτ με το άνοιγμα κινείται ανοδικά, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει άνοδο +0,60% και τον Nasdaq +1,19%.

«Είναι η πρώτη φορά σε αυτόν τον πόλεμο που βλέπουμε ενδείξεις μιας κάποιας μείωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας από τη ρωσική πλευρά», υπογράμμισε η αναλύτρια της SEB Μπιάρνε Σίλντροπ.

Στην αγορά πετρελαίου, γύρω στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, υποχωρούσε στα 108,52 δολάρια το βαρέλι (-3,49%). Το αμερικανικό αργό WTI υποχωρούσε επίσης κατά 3,49%, στα 102,31 δολάρια το βαρέλι. Πτώση κατέγραφαν και άλλες πρώτες ύλες, όπως το παλλάδιο ή το σιτάρι.

Γύρω στις 19.05, το ευρώ κέρδιζε 1,05% σε σχέση με το δολάριο ενώ το ρούβλι κατέγραφε άνοδο άνω του 9%, περίπου στα 87 ρούβλια ανά δολάριο.

Ο χρυσός υποχωρούσε κατά 0,45%, πέφτοντας στα 1.914 δολάρια η ουγγιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter