Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα – Χτύπησαν κέντρο ραδιοφωνίας στο Κίεβο – Στον αέρα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα – Χτύπησαν κέντρο ραδιοφωνίας στο Κίεβο – Στον αέρα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων
A rocket fragment lies on the ground next to a building of Ukrainian Security Service (SBU) after a rocket attack in Kharkiv, Ukraine's second-largest city, Ukraine, Wednesday, March 2, 2022. (AP Photo/Andrew Marienko)

Στην πόλη Μπρεστ, στη δυτική Λευκορωσία επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα, Πέμπτη ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας. Ο δεύτερος γύρος ήταν να επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, μία εβδομάδα μετά την ρωσική στρατιωτική εισβολή, αλλά σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ υπάρχει από το Κίεβο διαφωνία για τον τόπο που θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας. Η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες – τίποτε άλλο. Ωστόσο το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε η Ρωσία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Χαρκίβ και Σούμι (ανατολικά), ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι.

Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο – «Χτύπησαν» κέντρο ραδιοφωνίας

Και ενώ οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

Οι σειρήνες της αεράμυνας έχουν ξεκινήσει να ηχούν από νωρίς το πρωί. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

 

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Επίσης, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο. Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», ο αξιωματούχος είπε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Υπό ρωσικό έλεγχο η Χερσώνα και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Υπό τον έλεγχο της Μόσχας βρίσκονται από χθες το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ αλλά και η Χερσώνα, η μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας ενώ το Κίεβο πλήττεται από σφοδρές εκρήξεις.

 

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς. Αποκλεισμένη από τις ρωσικές δυνάμεις είναι και η Οδησσός,

 

Διαβάστε επίσης: Ελληνίδα στη Μαριούπολη καταγγέλλει: «Ο πρόξενος μας άφησε εδώ, σηκώθηκε και έφυγε» (Video)

Σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον τρία σχολεία, αλλά και έναν καθεδρικό ναό στο Χάρκοβο. Από τις επιθέσεις των Ρώσων δεν γλίτωσαν ούτε καταστήματα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν τις εν λόγω επιθέσεις, με το CNN να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά τους. Ένα από τα σχολεία βρίσκεται στη βόρεια γειτονιά της Σαλτίβκα, ενώ τα άλλα δύο απέχουν λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από τη βιομηχανική περιοχή, στα νοτιοανατολικά της πόλης. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα από τις ρωσικές επιθέσεις.

Επίσης, μια σειρά από έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης του Χάρκοβο έσπασαν από εκρήξεις στο κοντινό κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.

 

Πυρά δέχθηκαν τα οχήματα του ελληνικού κομβόι από την Μαριούπολη

Πυρά δέχτηκε το κομβόι από τη Μαριούπολη με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα, κυρίως με οικογένειες και μικρά παιδιά με στόχο να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη Ουκρανία. Μεταξύ των επιβαινόντων βρέθηκαν και Έλληνες δημοσιογράφοι οι οποίοι περιγράφουν τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν.

Υπό των έλεγχο των Ρώσων ο πυρηνικός σταθμό στη Ζαπορίζια

Παράλληλα όπως αναφέρεται η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, ενώ το ουκρανικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει πως ρωσικά ελικόπτερα με αλεξιπτωτιστές πέταξαν προς το Βόζνεσενσκ, στην περιοχή του Μικολάιβ, συγκεκριμένα στον πυρηνικό σταθμό Γιουζνουκραΐνσκ.

Πάνω από 2000 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί

Από την έναρξη της επίθεσης, περισσότεροι από 2000 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, σύμφωνα την ανακοίνωση σήμερα το μεσημέρι των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Εκατοντάδες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων συγκοινωνιών, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών, έχουν καταστραφεί σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Παιδιά, γυναίκες και μέλη των δυνάμεων άμυνας χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη νύχτα ότι φοβάται εισβολή λευκορωσικών δυνάμεων από το βορρά.

Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εκτινάχθηκε, φθάνοντας τους 835.928 από την 1η Μαρτίου, εκ των οποίων οι 453.982 έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Τετάρτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter