Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «καταφύγιο άντεξε» κάτω από το θέατρο στη Μαριούπολη – Υπάρχουν επιζώντες, δεν υπάρχει ακόμη απολογισμός

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «καταφύγιο άντεξε» κάτω από το θέατρο στη Μαριούπολη – Υπάρχουν επιζώντες, δεν υπάρχει ακόμη απολογισμός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο στην Μαριούπολη το οποίο βομβαρδίστηκε χθες, Τετάρτη από τις ρωσικές δυνάμεις. Η αισιοδοξία των σωστικών συνεργείων επιβεβαιώθηκε καθώς κάτω απ’ τα συντρίμμια του κτιρίου ανασύρθηκαν τουλάχιστον 130 επιζήσαντες.

Αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης είπε την Πέμπτη ότι οι αρχές της πόλης δεν έχουν ακόμη απολογισμό μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις ίδιες, ενός θεάτρου στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη, αλλά πρόσθεσε ότι το «καταφύγιο άντεξε» και ότι υπάρχουν επιζώντες. Στο θέατρο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Συντρίμμια από ρωσικό πύραυλο χτύπησαν πολυκατοικία στο Κίεβο – Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο Τσερνίχιβ

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε χθες ότι πραγματοποίησε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το θέατρο στη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

 

 

 

 

Συντρίμμια πυραύλου έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο

Ωστόσο, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Περίπου 30 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πολυκατοικία ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χτύπησαν εκπαιδευτικό ίδρυμα

Επίσης, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πόλη Μερέφα στην περιοχή του Χάρκοβο φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας , αναφέρουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Οι υπηρεσίες διάσωσης δήλωσαν ότι έλαβαν κλήση στις 3:39 τα ξημερώματα με αναφορές ότι ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε μερικώς και φλέγεται.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στο Τσερνίχιβ

Δεκάδες είναι οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους από ρωσικές επιθέσεις την Τετάρτη στην πόλη Τσερνίχιβ. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης, 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Υποφέρουμε από τις τεράστιες απώλειες – 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες», δήλωσε ο κυβερνήτης Viacheslav Chaus.

Πολίτες έχασαν χθες, Τετάρτη  τη ζωή τους ενώ περίμεναν στην ουρά για λίγο ψωμί.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες», ανέφερε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.

Από την πλευρά του το αρχηγείο της αστυνομίας του Τσερνίχιβ ανακοινώθηκε ότι διεξάγεται έρευνα και συλλέγεται υλικό από τον τόπο αυτού του «εγκλήματος πολέμου», συμπληρώνοντας ότι αστυνομικοί μετέφεραν τραυματίες σε κοντινό νοσοκομείο.

Οι εικόνες που ελήφθησαν από την αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας «Maxar Technologies», δείχνει το βομβαρδισμένο Τσερνίχιβ.

Ο απεγκλωβισμός των αμάχων 

Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Το θέατρο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε την Τετάρτη απ’ αέρος με αποτέλεσμα να καταστραφεί το κεντρικό τμήμα του θεάτρου. Η ολοσχερής κατάρρευση έφερε τον αποκλεισμό της εισόδου του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου όπου διέμεναν προσωρινά εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter