Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο μπλοκάρει τη ροή του αερίου και αντεπιτίθεται

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο μπλοκάρει τη ροή του αερίου και αντεπιτίθεται

Ενώ ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται σε περιορισμένη κλίμακα γύρω από τα προάστια του Χαρκόβου, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, φτάνοντας έως και 10 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, το Κίεβο κλείνει το στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου με κατεύθυνση την Ευρώπη, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Μόσχα.

Για τους Ουκρανούς η αναστολή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου από το σημείο Sokhranivka οφείλεται στη ρωσική κατοχή της περιοχής, γεγονός που έρχεται σε αντιδιαστολή με τα μέχρι πρότινος δεδομένα, μιας και η εξαγωγή της ενέργειας συνεχιζόταν απρόσκοπτα καθόλη τη διάρκεια του πολέμου. Το Κίεβο διαμήνυσε πως η μεταφορά θα συνεχιστεί από άλλο σημείο, παρόλο που ο εκπρόσωπος της Gazprom ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο.

Στη περίπτωση που ισχύει το παραπάνω σενάριο, τότε το Κίεβο έχει επιλέξει να παίξει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι εναντίον των Βρυξελλών και της Μόσχας. Αυτό διότι τα δύο μέρη συμφωνούν πως η τροφοδοσία με αέριο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, παρά τους αλλεπάλληλους λεονταρισμούς και ένας αμοιβαίος συμβιβασμός είναι πολύ κοντά. Από τη στιγμή που η Ε.Ε. έδειξε αποφασισμένη να μην διακόψει την αγορά του αερίου, το Κίεβο κάλλιστα μπορεί να θεώρησε πως έχει έρθει η στιγμή να επιβάλλει το εμπάργκο, εμπλέκοντας περισσότερο την Ευρώπη στην δίνη της ενεργειακής κρίσης.

Από το Χάρκοβο στο Μπέλγκοροντ

Το Μπέλγκοροντ είναι πόλη στη δυτική Ρωσία και βρίσκεται πλησίον των ουκρανικών συνόρων στον ίδιο άξονα με το Χάρκοβο. Από το Μπέλγκοροντ ξεκίνησαν οι φάλαγγες του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα της εισβολής στην Ουκρανία. Η πόλη θεωρείται ως βάση για τις εφοδιαστικές αλυσίδες του ρωσικού στρατού και σημείο κλειδί για την μάχη του Ντονμπάς.

Από τη στιγμή που οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται και έχουν πιέσει τους Ρώσους να απαγκιστρωθούν από το Χάρκοβο, ο δρόμος για το Μπέλγκοροντ ανοίγει για καταδρομικές επιθέσεις εναντίον των ρωσικών γραμμών του ανεφοδιασμού. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί χτυπήματα με ελικόπτερα και πυραύλους, όμως μια απευθείας απειλή της πόλης θα αναγκάσει το Κρεμλίνο να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του αναπτύσσοντας πολύτιμες μονάδες γύρω από το Μπέλγκοροντ, μειώνοντας τον όγκο των ενισχύσεων στο Ντονμπάς, όπου εδώ και τρεις εβδομάδες βαίνει μια σκληρή μάχη για τον έλεγχο της περιοχής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter