«Πόλεμος» Τράμπ – Πελόζι: Εκείνος αρνήθηκε να της δώσει το χέρι και εκείνη έσκισε την ομιλία του (Video)

«Πόλεμος» Τράμπ – Πελόζι: Εκείνος αρνήθηκε να της δώσει το χέρι και εκείνη έσκισε την ομιλία του (Video)

Ο πόλεμος μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων καλά κρατεί, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπρόσωπων Νάνσι Πελόζι, να μην κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα δημόσια.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την Κατάσταση του Έθνους Τραμπ και Πελόζι δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν, δείχνοντας εμφανέστατα την αντιπάθεια που νιώθει ο ένας για τον άλλον.

Την αρχή, έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος καταχειροκροτούμενος κατευθύνθηκε προς το βήμα για να ξεκινήσει την ομιλία του. Ενώ η Νάνσι Πελόζι του έτεινε το χέρι, ως μια ευγενική χειρονομία, εκείνος όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε αλλά το ύφος του ήταν άκρως απαξιωτικό. 

Η Πελόζι όμως δεν τον κατάπιε αυτό έτσι απλά. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να περάσει στην αντεπίθεση. Περίμενε ο να τελειώσει ο Τραμπ την ομιλία του. Και αφού ο Αμερικανός πρόεδρος εκφώνησε τις τελευταίες λέξεις της ομιλίας του «αγαπημένοι μου Αμερικανοί, τα καλύτερα έρχονται», η Πελόζι επιδεικτικά σήκωσε τις σελίδες της ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ που της είχε δώσει και τις έσκισε επιδεικτικά.

Πελόζι: Ήταν ό,τι πιο ευγενικό μπορούσα να κάνω

Η κίνηση της Νάνσι Πελόζι τους άφησε όλους άφωνους. Βγαίνοντας από την αίθουσα και ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για ποιον λόγο έσκισε την ομιλία, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απάντησε με… ειρωνεία: «Διότι αυτό ήταν ό,τι πιο ευγενικό μπορούσα να κάνω, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές».


Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν άφησε ασχολίαστη την κίνηση της Πελόζι και λίγο αργότερα αντέδρασε μέσω Twitter κατηγορώντας την ότι «έσκισε» συμβολικά έναν βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα βρέφος που επέζησε μετά την πρόωρη γέννησή του έπειτα από 21 εβδομάδες, ή ακόμη την οικογένεια της Κέιλα Μάλερ, που θρηνεί τον θάνατό της στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ήταν προσκεκλημένη στην ομιλία.

Τραμπ: Εγώ κρατάω τις υποσχέσεις μου

Εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Κογκρέσου ότι «αντίθετα» με τους προκατόχους του, αυτός «τηρεί» τις υποσχέσεις του και πρόβαλε την καλή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

«Αντίθετα με τόσους άλλους πριν από μένα, εγώ τηρώ τις υποσχέσεις μου», πέταξε στην αρχή της ομιλίας του ο Τραμπ, ενώ τα μέλη της αντιπολίτευσης, των Δημοκρατικών, που τον παρέπεμψαν σε δίκη στη Γερουσία που εκτιμάται ότι πιθανόν θα τερματιστεί σήμερα Τετάρτη, παρέμεναν απαθείς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθιξε στην ομιλία του αρκετά κοινωνικά ζητήματα, προβάλλοντας συντηρητικές θέσεις.

Σχετικά με το Αφγανιστάν είπε ότι σκοπός του είναι να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ, τονίζοντας πως η χώρα του δεν έχει ως αποστολή την τήρηση της τάξης στη χώρα αυτή. «Στο Αφγανιστάν, η αποφασιστικότητα και ο ηρωισμός των πολεμιστών μας μάς επέτρεψε να σημειώσουμε τεράστιες προόδους και ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

«Δεν είναι ο δικός μας ρόλος να τηρούμε την τάξη για λογαριασμό άλλων χωρών», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας για νιοστή φορά πως πρόθεσή του είναι να «βάλει τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο» στον οποίο ενεπλάκη η χώρα του και να «ξαναφέρει τους στρατιώτες στην πατρίδα».

Επισήμανε επίσης, ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν συντρίψει την οικονομία του Ιράν και απαίτησε για ακόμη μια φορά από την Τεχεράνη να αλλάξει πολιτική.

«Το ιρανικό καθεστώς πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, να σταματήσει να σκορπάει θάνατο, τρομοκρατία και καταστροφή και να αρχίσει να εργάζεται για το καλό του λαού του», είπε ο Τραμπ.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει σκοπό να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο. Επιμένει πως το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας έχει αποκλειστικά ειρηνικούς και επιστημονικούς σκοπούς.

«Μπορούμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν μια πολύ καλή και πολύ γρήγορη ανάκαμψη. Ίσως να είναι πολύ περήφανοι ή πολύ ανόητοι για να ζητήσουν τη βοήθειά μας. Είμαστε εδώ. Ας δούμε ποιον δρόμο θα επιλέξουν. Επαφίεται αποκλειστικά σε αυτούς», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στους ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σχετικά με το ζήτημα της οπλοκατοχής, ο Ρεπουμπλικάνος δεσμεύθηκε να «προστατεύσει» το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αψηφώντας τις εκκλήσεις να αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

«Πάντα θα προστατεύω το δικαίωμά σας βάσει της Δεύτερης Τροπολογίας να κατέχετε και να φέρετε όπλα», τόνισε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, επευφημούμενος από τους Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους Δημοκρατικούς. Αναφερόταν στη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η ερμηνεία της οποίας είναι αντικείμενο αντεγκλήσεων στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο ένοικος του Λευκού Οίκου προέτρεψε το Κογκρέσο να περάσει νόμο τον οποίο περιορίζονται οι αμβλώσεις σε περιπτώσεις προχωρημένης κύησης.

«Πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ιερό δώρο του Θεού», είπε ο Τραμπ, επανερχόμενος σε μια θεματική που επίσης διχάζει τις ΗΠΑ. Η θρησκευτική δεξιά πιέζει να περιοριστεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ακόμη, ο Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση στους Δημοκρατικούς για την υπερβολικά «χαλαρή», κατ’ αυτόν, πολιτική τους στο ζήτημα των παράτυπων μεταναστών. Απαίτησε να καταρτιστεί νέα νομοθεσία ώστε να σταματήσει να προσφέρεται «υγειονομική φροντίδα στους λαθρομετανάστες».

«Αν έρχεστε παράνομα εδώ θα σας απελαύνουμε αμέσως από τη χώρα μας», είπε εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χειροκροτούμενος από τους Ρεπουμπλικάνους. Αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μια δολοφονία «εν ψυχρώ» που διέπραξε παράτυπος μετανάστης για να καταδικάσει στη συνέχεια τις «φρικτές» πόλεις που προσφέρουν προστασία σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής.

Ζήτησε παράλληλα, να εγκριθεί χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν η πρώτη χώρα που θα φθάσει στον πλανήτη Άρη. «Η Αμερική θα είναι το πρώτο έθνος που θα τοποθετήσει τη σημαία του στον Άρη», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος και προέβλεψε ότι η χώρα του θα εκπληρώσει την «μοίρα της στ’ αστέρια».

Η «τυραννία» του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα θα «τσακιστεί» – Παρών ο Γκουαϊδό στην ομιλία

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Ο Ρεπουμπλικάνος έκανε την τοποθέτηση αυτή αφού υπέδειξε στο ακροατήριό του την παρουσία του Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο χειροκρότησαν τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι η «αρπάγη της τυραννίας» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «θα τσακιστεί», «θα σπάσει».

Ο Τραμπ με εφαλτήριο την αναφορά του στον Μαδούρο πέρασε στην καταδίκη του «σοσιαλισμού» και αυτοεπαινέθηκε για τη μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ που προώθησε η κυβέρνησή του.

«Ο σοσιαλισμός καταστρέφει τα έθνη, αλλά να θυμάστε πάντα ότι η ελευθερία ενώνει τις ψυχές», είπε ο Τραμπ.

Στάθηκε ακόμη στην ομιλία του στο ότι απαίτησε από τα κράτη μέλη του NATO να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και ισχυρίστηκε πως αυτές σημείωσαν άνοδο 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το συγκεκριμένο ποσό πάντως είναι ο στόχος στον οποίο ελπίζει να φθάσουν οι αθροιστικές στρατιωτικές δαπάνες του το NATO το 2024.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος άρχισε την ομιλία του διαβεβαιώνοντας πως «πριν από μόλις τρία χρόνια, αρχίσαμε τη μεγάλη επιστροφή της Αμερικής», δίνοντας τον τόνο.

«Οι εχθροί της Αμερικής το έχουν βάλει στα πόδια (…) Οι τύχες της Αμερικής ανυψώνονται. Τα χρόνια της οικονομικής παρακμής τέλειωσαν», υποστήριξε.

Καμία αναφορά στη δίκη του

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην παραπομπή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη δίκη του στη Γερουσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ, στελέχη του κόμματός του είχαν προτρέψει τον Τραμπ να αποφύγει να θίξει το ζήτημα, την παραμονή της σημερινής ετυμηγορίας.

Ο Τραμπ αναμένεται ότι θα απαλλαχθεί από τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου, όπως προέβλεπαν πολλοί εξαρχής, αφού για να κριθεί ένοχος και να καθαιρεθεί θα απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων στην — ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους — Γερουσία των εκατό εδρών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter