Polexit: Ανεβάζει τους τόνους η Φον ντερ Λάιεν και απειλεί με τιμωρία την Πολωνία

Polexit: Ανεβάζει τους τόνους η Φον ντερ Λάιεν και απειλεί με τιμωρία την Πολωνία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα κάνει τα απαραίτητα βήματα για να τιμωρήσει την Πολωνία, που αρνήθηκε την πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου, αφού «αμφισβητήθηκαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με την ίδια, οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν τρία εργαλεία στην αντιπαράθεση με την Πολωνία. Τα εργαλεία περιλαμβάνουν τη μήνυση και τον δρόμο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, επίσημες κυρώσεις στους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και στα προγράμματα ΕΣΠΑ, έως και την παρακράτηση των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας, ενεργοποιώντας το Άρθρο 7 της συνθήκης του Μάαστριχτ.

«Δεν μπορούμε και δεν θα αφήσουμε τις κοινές μας αξίες να κινδυνέψουν. Η Επιτροπή θα δράσει» ανέφερε η Φον Ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος  της Κομισιόν προχώρησε σε αυτή τη τοποθέτηση κατά τη διάρκεια μιας έντονης διαδικασίας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου παρευρισκόταν και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο τελευταίος υπερασπίστηκε τη θέση του κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του προς τους ευρωπαίους αντιπροσώπους δηλώνοντας ότι «εάν οι θεσμοί που δημιούργησαν οι (σ.σ Ευρωπαϊκές) συνθήκες υπερβαίνουν τις εξουσίες τους, τότε τα κράτη μέρη πρέπει να έχουν ένα εργαλείο για να απαντήσουν. Η ΕΕ είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τα κράτη στην Ευρώπη. Είναι μία πανίσχυρη οικονομική, πολιτική και κοινωνική συμμαχία. Είναι η ισχυρότερη και πιο ανεπτυγμένη διεθνή οργάνωση στην Ιστορία. Αλλά η ΕΕ δεν είναι κράτος.»

Η συζήτηση πραγματοποιείται στον απόηχο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας. Το οποίο εξέδωσε απόφαση που υποβαθμίζει την πρωτοκαθεδρία του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού, καταστρατηγώντας τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter