Polexit: Συμβιβασμός ή ρήξη;

Polexit: Συμβιβασμός ή ρήξη;

Το σίριαλ Ε.Ε και Πολωνίας καλά κρατεί. Οι δύο πλευρές βρίσκονται στα κάγκελα καιρό τώρα για διάφορα θέματα, και η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει θέσεις σε τροχιά σύγκρουσης τις δύο πλευρές.

Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο αποφάνθηκε ότι το εθνικό δίκαιο υπερέχει έναντι του ευρωπαϊκού, θέτοντας εαυτόν απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε κάπως «μουδιασμένα» στο άκουσμα της είδησης και έστειλε μηνύματα που έδειχναν μία επιθυμία συμβιβασμού, κρατώντας παράλληλα μία σκληρή στάση. Άμεσα Μακρόν και Μέρκελ έσπευσαν να κατεβάσουν τους τόνους προτάσσοντας την ευρωπαϊκή ενότητα έναντι «ήσσονος» σημασίας ζητήματα. Η Πολωνία από τη μεριά της εμφανίστηκε να αμύνεται των επιλογών και της «ανεξαρτησίας» του δικαστικού της συστήματος, διαλέγοντας να μην υποχωρήσει ατάκτως μπροστά στις αιτιάσεις των Βρυξελλών.

Συγχρόνως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλλε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα στην Πολωνία για καταπάτηση των ευρωπαϊκών αξιών και συνθηκών. Η Πολωνική κυβέρνηση από τη μεριά της, κρατώντας σκληρή στάση, αρνείται να αναγνωρίσει το πρόστιμο και διαμηνύει ότι δεν θα δώσει δεκάρα. Εντούτοις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία ύστατη κίνηση συμφιλίωσης δείχνει τον δρόμο της απεμπλοκής στην Πολωνία, ανοίγοντας την κάνουλα του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Πολωνία, ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά τις παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου, με απαραίτητη προϋπόθεση την ρητή δέσμευση για αναδιαμόρφωση του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

Η Πολωνία φαίνεται να υποχωρεί σύμφωνα πληροφορίες που έρχονται από το στόμα του ηγέτη της πολωνικής Αντιπολίτευσης, Ντόναλντ Τουσκ. Αν και ο ακροδεξιός Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις από τη Βαρσοβία προς τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, αυτός ο ελιγμός δεν σημαίνει ότι είναι οριστική η οπισθοχώρηση. Σύντομα στο πολωνικό κοινοβούλιο θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί όσους τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων, όπως ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων ατόμων ή το Gay Pride. Εάν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί τότε η σύγκρουση θα λάβει νέες διαστάσεις και η ενδεχομένη πιθανή υποχώρηση θα μπει στο ψυγείο, αφού η Ε.Ε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σκληρύνει τη στάση της έναντι της Πολωνίας.

Πάντως, οι σχέσεις των δύο μερών δεν βρίσκονται ακόμη σε ένα σημείο ρήξης. Και οι δύο επιθυμούν τον συμβιβασμό. Όμως η Πολωνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σκληρή αντιπολίτευση στο εσωτερικό της από την Ακροδεξιά, ενώ η ίδια είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται έντονες πιέσεις τόσο από τη κοινή γνώμη, όσο και από θεσμούς όπως το Ευρωκοινοβούλιο που προκρίνουν μία σκληρή στάση έναντι της Πολωνίας και της Ουγγαρίας προς παραδειγματισμό.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι η υπόθεση έχει πολλά επεισόδια ακόμη και ένας συμβιβασμός εάν και εφόσον επιτευχθεί θα έχει τοξικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές, ειδικά την ακροδεξιά πολωνική κυβέρνηση. Αφού η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση παραμονεύει για να πάρει την πολιτική υπεραξία της σύγκρουσης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter