Political Stencil: Ενα γκραφίτι για τον Βασίλη Μάγγο στον Βόλο [video + εικόνες]

Political Stencil: Ενα γκραφίτι για τον Βασίλη Μάγγο στον Βόλο [video + εικόνες]

Οι Political Stencil μιλούν για τα δικά μας μνημεία, την αστυνομική βία και τον Βασίλη Μάγγο.

Ο Βασίλης Μάγγος αγωνίστηκε για καθαρό αέρα και αξιοπρεπή ζωή. Βρέθηκε αντιµέτωπος µε τον άγριο ξυλοδαρµό του έξω από τα δικαστήρια του Βόλου και τα βασανιστήρια µες στην Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Μαγνησίας, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή ένα µήνα µετά, σε ηλικία µόλις 26 χρόνων. Η οικογένειά του καταγγέλλει συστηµατική προσπάθεια συγκάλυψης εγκληµάτων και ατιµωρησίας. Οι Political Stencil µιλούν στο Documento για το γκραφίτι που δηµιούργησαν και αφιέρωσαν στη µνήµη του Βασίλη, για τον αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών, για τα φαινόµενα αστυνοµικής βίας και για τη δράση της οµάδας που επιχειρεί να δώσει φωνή στους καταπιεσµένους.

Ξεκινήσαµε τη συζήτηση από το γκραφίτι στη µνήµη του Βασίλη Μάγγου και το τετραήµερο δράσης και αντίστασης στον Βόλο που διοργανώθηκε από τον συντονισµό συλλογικοτήτων της περιοχής. Η Clowna λέει χαρακτηριστικά: «Για µένα η δηµιουργία ενός γκραφίτι αφιερωµένου στη µνήµη του Βασίλη Μάγγου είναι συµβολική κίνηση που ίσως ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση και την κρατήσει ψηλά στη συνείδηση του κόσµου. Κάτι σαν φάρος που θα αναβοσβήνει για να µην ξεχνάµε να αγωνιούµε και να αγωνιζόµαστε. Για ένα καλύτερο τώρα, για ένα καλύτερο µέλλον. Οι δράσεις αυτού του τετραήµερου πιστεύω ότι λειτούργησαν εµψυχωτικά για τους κατοίκους του Βόλου αλλά και για µας τους ίδιους που προσφέραµε µε αυτό τον τρόπο, διότι δυσκολευόµαστε πολύ µε ό,τι συµβαίνει γύρω µας. Επιπλέον, οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας –µιας λιγότερο αστικής περιοχής έξω από την πόλη, όπου βρίσκεται και η εργατική πολυκατοικία που µας παραχωρήθηκε για το γκραφίτι– είχαν την ευκαιρία να ενηµερωθούν εκτενέστερα και να συµµετάσχουν ενεργά στις δράσεις αυτές όπως και µε όποιον τρόπο µπορούσαν».

O κόσµος της εργασίας και η ένταση της καταστολής

«Βάψαµε για τους ανθρώπους της τάξης µας φτιάχνοντας τα δικά µας µνηµεία» αναφέρει η οµάδα σε κείµενό της. «Αυτοί µε τα µνηµεία τους, εµείς µε τα δικά µας. Αυτοί νόµιµα, εµείς και νόµιµα και παράνοµα. Και τα δικά µας µνηµεία αναπαριστούν τους ανθρώπους της τάξης µας, τον κόσµο της εργασίας, τους κοινωνικούς αγωνιστές/στριες, τους αντιφασίστες/στριες, τις µαχήτριες και τους µαχητές της ελευθερίας αλλά και τους “αόρατους”, αυτούς δηλαδή που δεν είναι απαραίτητα στρατευµένοι (όπως π.χ. το βάψιµό µας για τον Βαγγέλη Γιακουµάκη). Οι τοίχοι είναι η δική µας κληρονοµιά, η δική µας αφήγηση, η δική µας ιστορία» λέει ο Ψυχώ Μελαχρινό Αγόρι.

Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τη διαδήλωση της 13ης Ιουνίου 2020, όταν αρκετός κόσµος κατευθύνθηκε από το νοσοκοµείο του Βόλου στις παρυφές της πόλης προς το εργοστάσιο της πολυεθνικής Lafarge, προκειµένου να διαµαρτυρηθεί για τη συνεχιζόµενη καύση σκουπιδιών και τελικά δέχτηκε επίθεση από τις αστυνοµικές δυνάµεις. Ο Βασίλης Μάγγος συµµετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της καύσης απορριµµάτων από το εργοστάσιο τσιµέντου του Βόλου και µάλιστα χτυπήθηκε άγρια έξω από τα δικαστήρια την επόµενη µέρα.

«Ο Βόλος, όπως και άλλες ελληνικές πόλεις, έχει µπει στον βωµό της θυσίας για την “ανάπτυξη” που είναι αποτέλεσµα πολιτικών επιλογών και πρακτικών τις οποίες δυστυχώς η πλειοψηφία αποδέχεται ως επιλογή. Αλλοτε γιατί αυτή η “ανάπτυξη” γεννά θέσεις εργασίας και άλλοτε γιατί ο κόσµος εξαπατάται και δεν γνωρίζει όλη την αλήθεια. Μπορεί να µην ενδιαφέρεται να τη µάθει, µπορεί και να βρίσκεται ζαλισµένος από τις µπουνιές που τρώει στο ρινγκ που λέγεται επιβίωση. Ο Βασίλης Μάγγος συνδέθηκε µε τους αγώνες κατά της καύσης των σκουπιδιών ως ένας από τους πολλούς και δραστήριους ανθρώπους που ανησυχούν, δρουν, αντιδρούν και µάχονται για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και αξιοπρεπή ζωή» υπογραµµίζει η Clowna, ενώ τα πυρά του στρέφονται και κατά της κρατικής καταστολής: «Η αστυνοµική βία δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν µε εκπλήσσει. Μάλιστα έχει κλιµακωθεί και ενταθεί λόγω της οικονοµικής κρίσης, της Χρυσής Αυγής κ.λπ.».

Από την πλευρά του ο Ψυχώ Μελαχρινό Αγόρι παρεµβαίνει λέγοντας: «Η βιαιότητα της αστυνοµίας και η παρακρατική δραστηριότητα όλων των ακροδεξιών µορφωµάτων οφείλονται αποκλειστικά και µόνο στον βίαιο οικονοµικό µετασχηµατισµό και στη φτωχοποίηση που υφιστάµεθα από το 2010 έως και σήµερα. Η πολύµορφη δράση µας σε πολύ µεγάλο βαθµό ακολουθεί και ανατροφοδοτείται από αυτό τον αποκτηνωµένο µετασχηµατισµό δίνοντας κουράγιο και θάρρος στους καταπιεσµένους».

Πολιτικό γκραφίτι και δικαστικά έξοδα

Οι Political Stencil δραστηριοποιούνται από το 2014 στηρίζοντας τους καταπιεσµένους και τη δηµιουργία κοινωνικών αντιστάσεων. «Αποτελούµε µια παρεΐστικη οµάδα η οποία έχει υποστεί πολλούς µετασχηµατισµούς και εναλλαγές ατόµων. Η κυριότερη δραστηριότητά µας είναι να πατάµε σε µεγάλα κοµµάτια πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, χωρίς να έχουµε πάρει ποτέ χρήµατα ως αµοιβή στις περιπτώσεις που έχουµε καλεστεί να βάψουµε. Τα τελευταία µας µεγάλα κοµµάτια –πέραν του Βασίλη Μάγγου– ήταν για τη διάσωση του υδροβιότοπου για τη Νέα Κίο (Σεπτέµβριος του 2020) και για τους νεκρούς απεργούς πείνας του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας και των Grup Yorum (Ιούλιος του 2020)» λέει ο Ψυχώ Μελαχρινό Αγόρι.

Το προσεχές διάστηµα η οµάδα θα φτιάξει ένα µεγάλο γκραφίτι για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και θα στηρίξει πολιτικές κινήσεις και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν µε τη δηµιουργία αντιστάσεων σε σχέση µε την εκµετάλλευση των καµένων εκτάσεων στη βόρεια Εύβοια από το περιβάλλον του πρωθυπουργού και τους φίλους του. Μέγας χορηγός των δράσεων είναι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου «5 χρόνια δράσεις – Political Stencil» (εκδόσεις Στο Περιθώριο, 2019) το οποίο θα εξαντληθεί σύντοµα. «Επίσης, τις δράσεις µας στηρίζουν υλικά και ηθικά οι οργανώσεις, οι συλλογικότητες, οι οµάδες πολιτών και οι παρέες που κατά καιρούς µάς καλούν και που αγωνίζονται και αυτοί/ές για ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη. Που αγωνίζονται και αυτοί για έναν κόσµο χωρίς αποκλεισµούς» συµπληρώνει ο Ψυχώ Μελαχρινό Αγόρι.

Στην τοιχογραφία οι Political Stencil έχουν ενσωµατώσει το QR των ιστοσελίδων από τα σάιτ σχετικά µε την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου. Ο Νode.ps εξηγεί: «Το QR code παραπέµπει στην ιστοσελίδα vasileiosmangos.com όπου ο επισκέπτης βρίσκει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση του Βασίλη. Επίσης µπορεί από εκεί να οδηγηθεί στην πλατφόρµα συγκέντρωσης χρηµάτων για την κάλυψη των υπέρογκων δικαστικών εξόδων της οικογένειας Μάγγου αλλά και των αγωνιστών του κινήµατος. Η πλατφόρµα είναι ήδη ενεργή και θα παραµείνει έως τις 25/6/2022».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter