Politico: Διχασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί η πολιτική Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα

Politico: Διχασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί η πολιτική Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα

Ρήγμα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εκφράζεται στη διάσταση θέσεων ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διαπιστώνει το Politico, με αφορμή την επίσκεψη της πρώτης στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή και την συνάντησή της με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ του ιστότοπου αναφέρεται πως ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένου του Σαρλ Μισέλ, προωθούν μία λιγότερο συγκρουσιακή τακτική απέναντι στην Κίνα σε αντίθεση με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ολομέτωπη αντιπαράθεση και την «μανιχαϊστική» λογική του «όποιος δεν είναι μαζί τους, είναι εναντίον τους».

Το Politico  υπενθυμίζει δε με νόημα πως στους 27 της Ε.Ε. υπάρχουν χώρες που τηρούν φιλειρηνική «στάση περιστεριού» απέναντι στο Πεκίνο όπως «είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα». Επισημαίνει επίσης πως η Γερμανία είναι «μεγάλος επενδυτής στην Κίνα και δη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας» και επιθυμεί να αποφύγει εντάσεις και ρήξεις στους εμπορικούς δεσμούς. Αυτό σημαίνει, αναφέρει το Politico, ότι «υπάρχουν ανησυχίες σε αρκετές χώρες-μέλη πως η Πρόεδρος της Κομισιόν παίρνει στάση «γερακιού» ευθυγραμμιζόμενη με τις ΗΠΑ στο θέμα της Κίνας.

Επικαλούμενο «ανώτερο» αξιωματούχο της Ε.Ε. το Politico προβλέπει πως υπάρχει «τεράστιος κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας» στο φόντο «αυξημένων φόβων πως το Πεκίνο θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν» καταλήγοντας: «Ναι, είμαστε εταίρος των ΗΠΑ αλλά δεν είμαστε υποτελές κράτος. Πιστεύουμε πως δεν θα πρέπει να ξεκοπούμε τελείως από την Κίνα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter