Politico για Qatargate: «Ένα αναπόφευκτο σκάνδαλο για την Ευρωβουλή»

Politico για Qatargate: «Ένα αναπόφευκτο σκάνδαλο για την Ευρωβουλή»

Το Politico και η Sara Wheaton καταγράφουν με γλαφυρό τρόπο την αδυναμία που έχουν επιδείξει ως τώρα οι θεσμοί του Ευρωκοινοβουλίου στην αντιμετώπιση των κακώς κειμένων, χαρακτηρίζοντας το Qatargate ως ένα σκάνδαλο «που όλοι έβλεπαν να έρχεται».

«Κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος οδήγησαν στη φυλακή μία αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ντρόπιασαν τους θεσμούς της ΕΕ, με αίθουσες του κοινοβουλίου να σφραγίζονται και βαλίτσες γεμάτες χρήμα να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι λεπτομέρειες δεν ήταν προβλέψιμες, αλλά η υπόθεση στον πυρήνα της, ήταν. Οι υπέρμαχοι της διαφάνειας είχαν προειδοποιήσει για τους χαλαρούς κανόνες και την ακόμη χαλαρότερη νομική αντιμετώπιση τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνεται.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου είχαν αρνηθεί σε προτάσεις ώστε να πέσει περισσότερο φως στις υποθέσεις τους και απομάκρυναν τις προσπάθειες για ενίσχυση της νομοθεσίας – την ώρα που εκμεταλλεύονταν στο έπακρο προνόμια τα οποία θα ζήλευαν ακόμη και οίκοι της ιταλικής αριστοκρατίας.

Στη συνέχεια το Politico αναδεικνύει τους μισθούς των Ευρωβουλευτών, σημειώνοντας ότι κατά το παρελθόν αρκετοί εξ αυτών είχαν αρνηθεί να αναφέρουν όλες τις συναντήσεις τους με εξωτερικούς παράγοντες και λομπίστες.

«Το σύστημα δεν λειτουργεί», ανέφερε ο Βίτορ Τεσέιρα, μέλος Επιτροπής για τη Διαφάνεια. «Αυτό αφορά και για τη στιγμή που κάποιος συλλαμβάνεται να σπάει τους κανόνες». Παράλληλα, δεν λαμβάνουν στήριξη και οι whistleblowers, καθώς όπως καταγγέλλει το Politico, εάν οι βοηθοί κοινοβουλευτικών αναφέρουν τα κακώς κείμενα δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσουν τη θέση τους, ιδίως εάν οι αποκαλύψεις τους οδηγήσουν στην αποπομπή του προϊστάμενού τους.

«Το Ευρωκοινοβούλιο διαθέτει αρκετούς μηχανισμούς ώστε να αυτορυθμίζεται, ωστόσο φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό», δηλώνει ο Τεσέιρα.

Αντιδρώντας στις πρώτες αποκαλύψεις για το Qatargate, η Ρομπέρτα Μετσόλα υποσχέθηκε να δοθεί φως στην υπόθεση αλλά και την υιοθέτηση νέων μηχανισμών προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, αλλά και περισσότερη διαφάνεια στις συναλλαγές ευρωβουλευτών με λομπίστες. «Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα νιώθουν ότι μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά θα αξίζει το ρίσκο», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν ότι θα γίνουν αντιληπτοί».

Το Politico καταλήγει τονίζοντας ότι «το πρόβλημα για τη Μετσόλα, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους πολίτες είναι ότι -όπως έχουν αποδείξει τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου- η διαφάνεια δεν εξισώνεται απαραίτητα με την ανάληψη ευθυνών και οι κανονισμοί δεν μεταφράζονται πάντα σε δράση».

«Θα ταρακουνήσουμε το Ευρωκοινοβούλιο και αυτή την πόλη», ανέφερε η Μετσόλα τη Δευτέρα στο Στρασβούργο, ζητώντας τη βοήθεια των Ευρωβουλευτών.

«Εάν η ιστορία αποτελεί οδηγό, τότε δύσκολα θα καταφέρει οτιδήποτε», καταλήγει με νόημα το ρεπορτάζ του Politico.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter