Politico : Γιατί ο Ράινς Πρίμπους κινδυνεύει με απόλυση από τον πρόεδρο Τραμπ

Politico : Γιατί ο Ράινς Πρίμπους κινδυνεύει με απόλυση από τον πρόεδρο Τραμπ

Την πρόβλεψη ότι οι μέρες του ελληνογερμανικής καταγωγής προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους είναι μετρημένες κάνει ο γνωστός Αμερικανός ντοκιμαντερίστας και συγγραφέας Κρις Γουάιπλ, σε άρθρο του στον ιστότοπο politico. 

Επικαλείται πληροφορία ανώνυμης πηγής ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιδώσει ένα άτυπο τελεσίγραφο στον υφιστάμενό του: «μέχρι τις 4 Ιουλίου να επιδιορθώσει τον δυσλειτουργικό Λευκό Οίκο επί ποινή απολύσεως ή, πιθανώς, μετακίνησης στην Ελλάδα» (αν και το τελευταίο μάλλον πρέπει να εκληφθεί ως αστεΐσμός).

Ο Πρίμπους αντέδρασε ανακαλύπτοντας την πειθαρχία. Μαζί με τους στενούς συνεργάτες του καθιέρωσε πρόσφατα μία «εβδομάδα υποδομών» για να ανταποκριθεί στην, μάλλον νεφελώδη, προεδρική εντολή.

«Ο,τι και να κάνει ο Πρίμπους για να μη χάσει τη δουλειά του θα είναι απλά μερεμέτια, αφού το βασικό εμπόδιο είναι ο ίδιος ο Τραμπ. Μέχρι ο πρόεδρος να μάθει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς κάποιος να του λέει σκληρές αλήθειες, λίγα πράγματα μπορεί να καταφέρει ένας προσωπάρχης» τονίζει ο αρθρογράφος.

Και εξηγεί : «Όπως είναι τώρα, η κυβέρνηση Τραμπ αποδεείχθηκε ανίκανη να πετύχει τους πιο βασικούς στόχους: να εκδώσει εφαρμόσιμες εκτελεστικές εντολές, να συντάξει νομοσχέδια, να ιεραρχήσει την ατζέντα του προέδρου, να επικοινωνήσει ένα μήνυμα που βγάζει νόημα. Σε έναν φυσιολογικό Λευκό Οίκο, όλες αυτές οι λειτουργίες προέρχονται από έναν ισχυρό και αρμόδιο προσωπάρχη. Αλλά στην μεταμοσχευμένη εταιρία ακινήτων του Μανχάταν, στην οποία έχει μετατραπεί η Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου επί Τραμπ – μια ομάδα συμβούλων που ανταγωνίζονται για την εύνοια του αφεντικού -, ο Πρίμπιους ουδέποτε έλαβε την απαραίτητη εξουσία ως πρώτος μεταξύ ίσων».

«Ο προσωπάρχης του Ρίτσαρντ Νίξον, ο Χάρυ Ρόμπινς Χάντελμαν, αγνόησε πολλές προεδρικές εντολές τις οποίες θεώρησε παράνομες ή εκτός ορίων, όπως η εντολή να κάνουν τεστ ψεύδους όλοι οι υπάλληλοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Για τον Πρίμπους θα μπορεί να έρθουν πολλές τέτοιες μέρες στο άμεσο μέλλον. Το επόμενο τεστ του θα προκύψει εάν και όταν ο Τραμπ αποφασίσει να απολύσει τον Ρόμπερτ Μιούλερ, τον ειδικό σύμβουλο που ανακρίνει τις σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία, ήτν το Ρον Ρόζενστάιν, τον προΐστάμενο του Μιούλερ. Η αντίδραση του Πρίμπους σε μία τέτοια εντολή θα σφραγίσει την πολιτική κληρονομιά του, ίσως και εκείνη του ίδιου του Τραμπ» καταλήγει ο Κρις Γουάιπλ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter