Politico: Μετά τα τανκς η Ουκρανία θέλει και αεροσκάφη

Politico: Μετά τα τανκς η Ουκρανία θέλει και αεροσκάφη

Δεν φαίνεται να κλείνει η «όρεξη» του Κιέβου σε ό, τι αφορά στους δυτικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς βαριάς κατηγορίας, καθώς τα ουκρανικά αιτήματα των τελευταίων μηνών για την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας γίνονται όλο και πιο απαιτητικά. Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico μετά τα βαριά τανκς Leopard 2 και Abrams που συμφώνησαν να στείλουν Ευρώπη και ΗΠΑ αντίστοιχα -έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων- φαίνεται να μην ικανοποιούν την Ουκρανία, η οποία επανέρχεται δριμύτερη ζητώντας από τη Δύση να στείλει και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη,

Αυτό είναι «το λογικό επόμενο βήμα» για τους Ουκρανούς σημειώνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ. Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ ουκρανών και δυτικών στρατιωτικών αξιωματούχων και διπλωματών φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά τζετ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αναφέρει το Politico. Μάλιστα, η συζήτηση αυτή ανοίγεται από ουκρανούς αξιωματούχους με την υποστήριξη «κρατών γερακιών της Βαλτικής», προσθέτει το ίδιο δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως η Ουάσιγκτον έχει ήδη ξεκαθαρίσει στο Κίεβο ότι η προμήθεια αεροσκαφών είναι «απαγορευμένη προς το παρόν», σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε εμπιστευτικά στο Politico, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί -αλλά το περασμένο καλοκαίρι είχαμε επίσης μια κόκκινη γραμμή για τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλωνHIMARS, και την περάσαμε. Μετά ακολούθησαν τα άρματα μάχης και αυτό είναι ενδεικτικό».

Το θολό τοπίο αναμένεται να καθαρίσει περισσότερο τον Φεβρουάριο, οπότε οι υπουργοί Άμυνας των κρατών της Δύσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο κορυφής στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπου η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν το βασικό θέμα συζήτησης.

Πηγή: Politico

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter