Politico: «Μπλόκο» της Κομισιόν στο αίτημα για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Politico: «Μπλόκο» της Κομισιόν στο αίτημα για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Στο «κενό» φαίνεται να έπεσε το αίτημα των 15 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής όσον αφορά το φυσικό αέριο, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στο ενεργειακό θρίλερ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Playbook του Politico, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έκανε δεκτό το εν λόγω αίτημα, προτιμώντας να ακολουθήσει άλλη στρατηγική, η οποία δεν είναι σαφές εάν θα βρει απήχηση μεταξύ των μελών της Ένωσης.

Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ – Γιόργκενσεν, ανέφερε στη συνάντηση με αντιπρόσωπους των κρατών – μελών ότι θα παρουσιαστεί ένα non paper με τις προτάσεις της Επιτροπής για τις αγορές αερίων. «Τα non paper δεν φέρνουν λύσεις», φέρεται να ήταν η αντίδραση ενός εκ των αντιπροσώπων, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Politico.

Η άρνηση της Κομισιόν να συνταχθεί με την πρόταση των 15 κρατών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχει δημιουργήσει αρκετή «σπέκουλα» στις Βρυξέλλες. Διπλωμάτες ανέφεραν στο Politico ότι πίσω από το «βροντερό όχι» βρίσκεται η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο έχει εξασφαλίσει την ποσότητα φυσικού αερίου που χρειάζεται ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του χειμώνα. Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πιο βιώσιμη μια λύση εθνικών επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με το Politico, στο Βερολίνο φοβούνται ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει στην αναδιανομή του αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ, έναντι της κατανομής από τις δυνάμεις της αγοράς. Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η πιθανότητα χαμηλών τιμών στο φυσικό αέριο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση και στη συνέχεια σε ελλείψεις.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Πιέσεις από 15 χώρες της ΕΕ στην Κομισιόν για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter