Politico: Νέα έγγραφα «φωτιά» για το Qatargate – Το παρασκήνιο πίσω από τα deals

Politico: Νέα έγγραφα «φωτιά» για το Qatargate – Το παρασκήνιο πίσω από τα deals

Έγγραφα που διέρρευσαν από την έρευνα των βελγικών αρχών ρίχνουν ακόμη περισσότερο φως στο πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate.

Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του Politico, μέσω των εν λόγω εγγράφων αποκαλύπτεται ότι για περισσότερα από 4 χρόνια οι βασικοί ύποπτοι για το σκάνδαλο έχουν στο ενεργητικό τους «υποτιθέμενες απόπειρες χειραγώγησης του Ευρωκοινοβουλίου».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ξοδεύτηκαν πόροι ύψους 4 εκατ. ευρώ μέσω Κατάρ, Μαρόκου και Μαυριτανίας, ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες διεργασίες χειραγώγησης των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Στα έγγραφα, σύμφωνα πάντα με το Politico, περιλαμβάνονται ενέργειες όπως η μεθόδευση για την εξάλειψη ψηφισμάτων κατά των καταγγελιών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, αλλά και η επίτευξη ενός deal για ταξίδια άνευ βίζας μεταξύ της Ντόχα και των Βρυξελλών.

Στον φορητό υπολογιστή του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, φέρεται να εντοπίστηκε έγγραφο που απαριθμούσε εκατοντάδες δραστηριότητες που εμπλέκουν το δίκτυο μεταξύ 2018-2022. Πρόκειται για περισσότερες από 300 καταχωρήσεις για τις οποίες οι ύποπτοι φέρεται να πληρώθηκαν αδρά.

Πηγές από την υπεράσπιση του Τζιόρτζι ανέφεραν στο Politico ότι είναι αναξιόπιστες οι αναφορές στο εν λόγω έγγραφο, ως «απόδειξη δραστηριοτήτων επιρροής».

Στο προσκήνιο οι συμφωνίες

Τον Δεκέμβριο του 2022 έλαβε «πράσινο φως» από την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου η συμφωνία για άνοιγμα ταξιδιωτικού διαύλου Ντόχας – Βρυξελλών, χωρίς βίζα. Η τελική ψηφοφορία «πάγωσε» διότι στο μεσοδιάστημα έγιναν οι πρώτες συλλήψεις για το πολύκροτο σκάνδαλο, ωστόσο σύμφωνα με το Politico, η εν λόγω «νίκη» του κυκλώματος είχε καταγραφεί στο υπολογιστικό φύλλο του Τζιόρτζι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλα έγγραφα που εντοπίστηκαν στον υπολογιστή του Τζιόρτζι αποκαλύπτουν ότι σκόπευε να προτείνει δύο σχέδια ώστε να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση στους αξιωματούχους της ΕΕ για να εξασφαλιστεί η συμφωνία για τη Βίζα.

Παράλληλα, στο έγγραφο φέρεται να υπήρξε και καταχώρηση η οποία αναλύει το πως άλλαξε στάση του Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με τις παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων στο Κατάρ, λίγους μήνες πριν τη σέντρα στο Μουντιάλ του 2022.

Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με το Politico, στους προσωπικούς υπολογιστές των υπόπτων έχουν βρεθεί καταχωρήσει και στις απόπειρες χειραγώγησης των κοινοβουλευτικών ακροάσεων στις Βρυξέλλες, για την υπεράσπιση τόσο των συμφερόντων του Κατάρ, όσο και των αντίστοιχων του Μαρόκου και της Μαυριτανίας.

«Πολυπλόκαμο σχέδιο, μεγαλύτερο απ’ ότι υπολογίζαμε»

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρόιντ, σημείωσε στο Politico (αναφορικά με τις νέες αποκαλύψεις) ότι το σκάνδαλο είναι βαθύτερο απ’ ότι υπολόγιζαν στις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνονται ότι οι νέες αποκαλύψεις είναι πιθανό να επαναφέρουν με ζέση τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και να τεθούν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν το σώμα έχει πράξει τα δέοντα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Αρκετές φωνές πάντως επισημαίνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί στις Βρυξέλλες είναι ελλιπείς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter