Politico: Οι πέντε λόγοι που κάνουν τον Κιμ να μη φοβάται τον Ντόναλντ

Politico: Οι πέντε λόγοι που κάνουν τον Κιμ να μη φοβάται τον Ντόναλντ

Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν δε φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει το πρώην στέλεχος του Λευκού Οίκου, με εμπειρία στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, Jon Wolfsthal, σε εκτενές άρθρο του στο Politico.

 Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν δε φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ;

Σύμφωνα με τον Wolfsthal, τα πέντε βασικά συμπεράσματα που έχει βγάλει η Βόρεια Κορέα τα τελευταία τριάντα χρόνια από τη διαχρονική στάση των ΗΠΑ απέναντί της όσον αφορά στο πυρηνικό της πρόγραμμα είναι τα εξής:

1. Οι ΗΠΑ επιθυμούν μία συμφωνία. Αν και λένε ότι είναι απαράδεκτο η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικά, φαίνονται να το αποδέχονται. Όταν διαπιστώθηκε ότι η Πιονγκγιάνγκ έλεγε ψέματα για το πυρηνικό της πρόγραμμα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Ουάσινγκτον επέβαλε κάποιες κυρώσεις, αλλά προώθησε μία συμφωνία. Όταν η Βόρεια Κορέα παραβίασε αυτή τη συμφωνία, οι ΗΠΑ και πάλι επέβαλαν κάποιες κυρώσεις, αλλά το 2005 επιχείρησαν και πάλι να πετύχουν μία συμφωνία. Μετά την πυρηνική δοκιμή του 2006, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις, αλλά και πάλι ήταν πρόθυμες να συνομιλήσουν με την Πιονγκγιάνγκ. Άρα, οι ΗΠΑ θέλουν μία συμφωνία, και στη Βόρεια Κορέα πιστεύουν πως το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να περιμένουν να έρθει μία συμφωνία που να τους αρέσει, εκτιμώντας πως η διαπραγματευτική τους ισχύς αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

2. Αν και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Βόρεια Κορέα είναι όλο και πιο απομονωμένη, στην πραγματικότητα όλο και περισσότερα χρήματα μπαίνουν στη χώρα. Η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει άνθρακα, οι Βορειοκορεάτες εργάτες που δουλεύουν στην Αφρική και την Ασία στέλνουν χρήματα στην πατρίδα τους, οι πωλήσεις όπλων στην Αφρική και σε άλλες περιοχές είναι ιδιαίτερα επικερδείς. Παρά τις κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Οπότε, γιατί να σταματήσει τώρα;

3. Οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. Αν δεν επιτέθηκαν όταν η χώρα δε διέθετε πυρηνικά όπλα και πυραύλους που μπορούν να φτάσουν μέχρι την αμερικανική ενδοχώρα, δεν θα το κάνουν ούτε τώρα. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν θα ρισκάρει τα πάντα για να καταστρέψει τη μικρή Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, οι εύποροι Νοτιοκορεάτες δεν θα επιτρέψουν μία επίθεση των ΗΠΑ, αν αυτή σημαίνει και τη δική τους καταστροφή.

4. Οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος στην Ασία. Με το πέρασμα του χρόνου η Κίνα γίνεται πιο ισχυρή και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιανού το μέρος είναι. Καθώς οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος έναντι της Κίνας, η Βόρεια Κορέα θα γίνεται ισχυρότερη και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα είναι όλο και πιο αγχωμένοι.

5. Αν η Βόρεια Κορέα εγκαταλείψει τα πυρηνικά, τότε δεν θα έχει τίποτα, όπως έγινε και με τη Λιβύη του Καντάφι και το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν. Με τα πυρηνικά, η Βόρεια Κορέα ελέγχει τη μοίρα της, ενώ χωρίς αυτά είναι καταδικασμένη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν “πιθανότατα θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ σαν τους προκατόχους του: έναν πρόεδρο που δεν του αρέσουν οι πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας, αλλά με λίγες ρεαλιστικές επιλογές για να τη σταματήσει”. Και όσο κι αν ο συγκεκριμένος πρόεδρος φωνάζει περισσότερο από τους άλλους, η πορεία των πραγμάτων θυμίζει το παρελθόν και δίνει σιγουριά στη Βόρεια Κορέα ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτεθούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter