Ο Επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ εκδιώχθηκε από τη Βεγγάζη από έναν εξαγριωμένο πολέμαρχο χωρίς καν να συζητήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, πυροδοτώντας ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών στην πατρίδα του, αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico μετά τα πρωτοφανή που συνέβησαν στη Λιβύη κατά την επίσκεψη του ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη καθώς και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντέντοσι:
Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συντονίσει ένα σχέδιο για την αναχαίτιση της ροής μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική κατέληξε σε παιχνίδι ευθυνών την Τετάρτη, αφού ένας κορυφαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών εκδιώχθηκε από τη Λιβύη από έναν υποστηριζόμενο από τη Ρωσία πολέμαρχο.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, εκδιώχθηκε από τη Βεγγάζη ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο» την Τρίτη λόγω προβλήματος στο διπλωματικό πρωτόκολλο. Ήταν επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας ανώτερων εκπροσώπων της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων υπουργών από την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα – σε μια προσπάθεια να συζητήσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ροής χιλιάδων μεταναστών προς την Ευρώπη από τη χώρα.
Με την παράνομη μετανάστευση να θεωρείται κρίσιμη δοκιμασία για την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, η αποτυχία της αποστολής του Μπρούνερ απειλεί να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία της Επιτροπής.
Την Τετάρτη, αξιωματούχοι στην Αθήνα και τη Ρώμη κατηγόρησαν τις Βρυξέλλες και τη διπλωματική τους υπηρεσία, ενώ ορισμένοι από τους συναδέλφους του Μπρούνερ εντός της Επιτροπής παραδέχτηκαν ότι η πλευρά της ΕΕ τα είχε κάνει θάλασσα. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις δικές της συνομιλίες με τη Λιβύη και ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των αφίξεων στο νησί της Κρήτης.
Μιλώντας στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι το ταξίδι στη Λιβύη είχε οργανωθεί από την Επιτροπή και όχι από την Αθήνα. «Υπήρξε ένα οργανωτικό εμπόδιο, το οποίο οδήγησε επίσης σε μη τήρηση των διπλωματικών πρωτοκόλλων», είπε.
Στη Ρώμη, αξιωματούχοι πρότειναν οι Βρυξέλλες να εξετάσουν τι πήγε στραβά. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντέντοσι, ο οποίος συμμετείχε στο ταξίδι, δήλωσε: «Ήταν μια συνάντηση που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω δυσαρέσκειας από την πλευρά της Λιβύης για τον υπερβολικό ζήλο ορισμένων αξιωματούχων της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας».
Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: «Αυτό που συνέβη στη Βεγγάζη ήταν ότι υπήρχε ένα ζήτημα πρωτοκόλλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ήταν δυνατή η διεξαγωγή των προγραμματισμένων συναντήσεων. Η ΕΕ θα διατηρήσει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με μια προσέγγιση «ομάδας Ευρώπης» με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες».
Το φιάσκο
Το φιάσκο εκτυλίχθηκε όταν η ομάδα της ΕΕ επισκέφθηκε την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, και στη συνέχεια έφτασε στη Βεγγάζη στα ανατολικά, η οποία ελέγχεται από τον πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είναι προσκείμενος στη Ρωσία.
Η ομάδα της ΕΕ επέμεινε ότι ήθελε να μιλήσει μόνος του με τον Χαφτάρ και αρνήθηκε συναντήσεις με άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βεγγάζης. Αλλά ο Χαφτάρ – ο οποίος είναι μια ισχυρή και επιρροή στρατιωτική προσωπικότητα, αλλά δεν είναι επίσημα υπεύθυνος για την πολιτική διοίκηση – ήθελε να συμμετάσχουν και ανώτεροι υπουργοί και βοηθοί στην κυβέρνηση της Βεγγάζης.
Αυτό προκάλεσε κρίση για την αντιπροσωπεία της ΕΕ, καθώς είχαν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούσαν να συναντηθούν με μέλη της ανατολικής λιβυκής διοίκησης που δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα, το οποίο τηρήθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει τα ευαίσθητα ζητήματα, αρχικά η πλευρά της ΕΕ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση με τους υπουργούς του Χαφτάρ, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε ότι θα τους συναντήσει όλους με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχαν φωτογραφίες. Ο Χαφτάρ αρνήθηκε και έδιωξε τους Ευρωπαίους.
Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής, ο οποίος επίσης τηρήθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά, δήλωσε ότι γνώριζαν ότι υπήρχε κίνδυνος να στηθεί παγίδα στην αντιπροσωπεία.
Αλλά πίστευαν ότι ο Χαφτάρ θα προτιμούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι θα αντιμετωπιζόταν ως νόμιμη προσωπικότητα για να συζητά η ΕΕ, παρά να προσπαθήσει να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να φωτογραφηθούν να συναντούν τους υπουργούς που υποστηρίζει. Ένας άλλος αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι αυτό που συνέβη ήταν «σίγουρα ένα λάθος» και ζήτησε επανεκτίμηση των ευθυνών εσωτερικής πολιτικής.
«Αυτά είναι γεγονότα που σίγουρα αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Σύντομα θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές την Τετάρτη, μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Οι ροές μεταναστών από τη Λιβύη προς το νότιο νησί της Κρήτης είναι υψηλές και «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί έκτακτα μέτρα», είπε. Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση την Πέμπτη «για την αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσης».
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Γυρίζει και το άλλο μάγουλο στον Χαφτάρ η Κομισιόν – Απάντηση χάδι μετά τη «σφαλιάρα»
Σαντάμ Χαφτάρ: Ο «διπλωμάτης-στρατιωτικός» γιος του πολέμαρχου με το σκοτεινό παρελθόν
Τα «μασάει» η Κομισιόν για το φιάσκο στη Λιβύη με τον Χαφτάρ
Φάμελλος: Επικίνδυνη ΙΧ εξωτερική πολιτική από τον Μητσοτάκη – Πρωτοφανές φιάσκο στη Λιβύη