Politico: Οικογενειοκρατία στην Ευρώπη – Στα… μωρά του νεποτισμού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Politico: Οικογενειοκρατία στην Ευρώπη – Στα… μωρά του νεποτισμού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Σαρλ Μισέλ. Και οι δύο από πολιτικά «τζάκια» πρωθυπουργός (Greek Prime Minister's Office via AP)

Με τον ειρωνικό τίτλο «Τα μωρά του νεποτισμού! – Ευρωπαίοι πολιτικοί που το κρατούν στην οικογένεια», το Politico δεν φέρεται καθόλου τρυφερά σε όσους Ευρωπαίους έγιναν πολιτικοί επειδή είναι από τζάκι. Στην εποχή της Δημοκρατίας, ξεχωρίζουν όσοι έχουν κληρονομικό το… χάρισμα της πολιτικής. Ανάμεσα σε αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει κανείς πολιτικός — αλλά το να έχεις έναν διάσημο μπαμπά (ή, πολύ περιστασιακά, μαμά) σίγουρα μπορεί να βοηθήσει, γράφει το Politico

Ο τίτλος του Politic

 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα, ο Helmut Geuking, ένας Γερμανός βουλευτής από ένα περιθωριακό κόμμα της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής και αντικαταστάθηκε επίσημα από τον γιο του Niels Geuking. Το όνομα του μικρού τους πολιτικού κινήματος είναι το Family Party. Φυσικά.

Οι Geukings δεν έχουν κάνει τίποτα κακό, ο μικρός ήταν ο επόμενος στη λίστα του κόμματος, και κάποιος ψηλότερα – στην προκειμένη περίπτωση, ο μπαμπάς του – παραιτήθηκε.

Βέλγοι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη για τις πολιτικές δυναστείες στην οποία διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένας στους 10 βουλευτές στο Βέλγιο έχει έναν γονέα που κατείχε επίσης αξιώματα. Το ποσοστό των πολιτικών κληρονόμων στα κοινοβούλια του Βελγίου αυξάνεται τα τελευταία 20 χρόνια – επιστρέφοντας στα επίπεδα του 19ου αιώνα και δεν πέφτει κάτω από το 12%.

Δεν είναι μόνο το Βέλγιο που φιλοξενεί πολιτικές δυναστείες. Εδώ είναι άλλα εννέα πολιτικά μωρά του νεποτισμού (και υπάρχουν πολλά περισσότερα).

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, γεννήθηκε σε μια ισχυρή πολιτική δυναστεία.

Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1990, και παππούς του ήταν ο εξέχων πολιτικός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόγονος του σημερινού πρωθυπουργού ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εξέχων ηγέτης του ελληνικού απελευθερωτικού κινήματος και πρωθυπουργός για 12 χρόνια.

Είναι στην οικογένεια: η Ντόρα Μπακογιάνναη, η αδερφή του πρωθυπουργού, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Πολιτισμού. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Αθηναίων.

Ο γιος της Κώστας ήταν και δήμαρχος Αθηναίων.

Δεν υπάρχει μόνο η δυναστεία Μητσοτάκη.  Στην οικογένεια Παπανδρέου, υπάρχει ο Γεώργιος Παπανδρέου (που ήταν πρωθυπουργός) και ο γιος του Ανδρέας (που ήταν πρωθυπουργός) και τα παιδιά του ο Γιώργος (που ήταν πρωθυπουργός) και ο Νίκος (ευρωβουλευτής).

Σαρλ Μισέλ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ – ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε οργή με την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος στις ευρωπαϊκές εκλογές και στη συνέχεια με την αλλαγή γνώμης – παρέμεινε σταθερά στην «οικογενειακή επιχείρηση».

Γιος του Λουί Μισέλ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ευρωπαίος Επίτροπος και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ προσπάθησε να ξεφύγει από τη σύγκριση με τον πατέρα του στην αρχή της καριέρας του (πολλοί μεγαλύτεροι Βέλγοι τον αποκαλούν ακόμα le fils «ο γιος»). Σύντομα όμως έκανε όνομα ως ο νεότερος πρωθυπουργός του Βελγίου πριν αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Ματιέ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως υφυπουργός στις Βρυξέλλες.

Αλεξάντερ Ντε Κρου

Ακριβώς όπως ο Σαρλ Μισέλ, ο Βέλγος πρωθυπουργός έχει την πολιτική στα γονίδιά του. Ο πατέρας του Χέρμαν Ντε Κρου είναι γνωστός πολιτικός και πρώην υπουργός Παιδείας, Μεταφορών και Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική το 2019, αλλά ήταν βουλευτής για 48 χρόνια.

Μαρίν Λεπέν

Από τη λίστα των «μωρών του νεποτισμού» δεν θα μπορούσε να λείπει η Μαρίν Λέπεν, η οποία ακολούθησε τα ακροδεξιά βήματα του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου – νυν Εθνική Συσπείρωση.

Λόγω των προσπαθειών της να ξεφύγει από το τοξικό παρελθόν του κόμματος και να προσεγγίσει κεντρώο έδαφος, η Μαρίν Λεπέν συχνά περιγράφεται ως μια λιγότερο ριζοσπαστική εκδοχή του πατέρα της.

Yπάρχει και μια «πρώην» Λεπέν. Η Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της Μαρίν Λε Πεν, η οποία άφησε το «Λεπέν» από το 2018 και είναι παντρεμένη με τον Ιταλό ευρωβουλευτή Βιτσέντζο Σόφο.

Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ – ο οποίος τον Οκτώβριο θα γιορτάσει τα 10 χρόνια στη θέση – έχει την πολιτική στο αίμα του ως γιος του εξέχοντος Νορβηγού διπλωμάτη Θόρβαλντ Στόλτενμπεργκ και της υφυπουργού Κάριν Χάιμπεργκ.

Η αδερφή του Χάιμπεργκ, Μαριάν, ήταν διευθύντρια του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στην Ιερουσαλήμ και ήταν παντρεμένη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιόχαν Γιόργεν Χολστ, ο οποίος συμμετείχε στην ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε στο Όσλο.

Πριν αναλάβει το ρόλο του στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπηρέτησε ως υπουργός βιομηχανίας και υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας και τελικά έγινε πρωθυπουργός.

Κάγια Κάλας

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, η πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτό το αξίωμα, είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού, υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου για την προεδρία Σιίμ Κάλας. Πέρασε επίσης περισσότερο από μια δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιο πρόσφατα ως αντιπρόεδρος και επίτροπος μεταφορών, και επί του παρόντος κατέχει θέση στο κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Μόνικα Χολμέγιερ

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, πρόεδρος της επιτροπής δημοσιονομικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι κόρη του Φρανζ Γιόζεφ Στράους, πρώην υπουργού Άμυνας υπό τον Κόνραντ Αντενάουερ.

Η Χολμέγιερ υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας και Πολιτιστικών Υποθέσεων της Βαυαρίας μέχρι το 2005 και κέρδισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009. Ο πατέρας της αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ως υπουργός Άμυνας, όταν δύο δημοσιογράφοι του Der Spiegel ερευνήθηκαν για προδοσία για τη συγγραφή ενός άρθρου για τις αμυντικές δυνατότητες της Γερμανίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter