Politico: Τον Μάρτιο του 2023 ο εμβολιασμός του 70% των Ελλήνων (Photos)

Politico: Τον Μάρτιο του 2023 ο εμβολιασμός του 70% των Ελλήνων (Photos)

Μια υπηρεσία ζωντανής καταγραφής της διενέργειας εμβολίων στην Ευρώπη δημιούργησε το περιοδικό Politico, προδιαγράφοντας (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) μια πολύ μακρά διαδικασία μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού της ΕΕ.

H Κομισιόν ζητά από τα κράτη μέλη να έχουν εμβολιάσει το 70% των πληθυσμών τους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2021, όμως όταν έγινε η συγκεκριμένη ανακοίνωση στις 19 Ιανουαρίου, τα κράτη είχαν πραγματοποιήσει μόλις το 1/5 των αναγκαίων εμβολιασμών προκειμένου να φτάσουν στον στόχο του καλοκαιριού.

Έκτοτε, αν και μερικές χώρες έχουν αυξήσει τον ρυθμό των εμβολιασμών, ξέσπασε παράλληλα και ο πόλεμος της ΕΕ με την AstraZeneca, με την εταιρεία να δηλώνει ανίκανη να παραδώσει τον συμφωνημένο αριθμό εμβολίων εγκαίρως, και ως εκ τούτου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα να καθυστερεί.

Οι πίνακες που δημιούργησε το politico είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη, ενώ τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου πιο ενθαρρυντικά σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Τεράστια η ψαλίδα μεταξύ στόχου και πραγματικότητας

Στον πρώτο πίνακα που αναδημοσιεύουμε, με τη ροζ γραμμή εμφανίζεται η πορεία που θα έπρεπε να έχουν οι εμβολιασμοί προκειμένου να φτάσουμε το ποσοστό του 70% στο τέλος του καλοκαιριού του 2021.

Με τη μωβ γραμμή, εμφανίζεται η πορεία που θα έχουν οι εμβολιασμοί μέχρι τότε, εάν ο ρυθμός εμβολιασμού παραμείνει ίδιος με αυτόν που έχουμε σήμερα.

Όπως τονίζει το Politico, καμία χώρα της ΕΕ δεν φαίνεται να φτάνει κοντά στους στόχους της Κομισιόν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Το μόνο κράτος όπου η συγκεκριμένη “ψαλίδα” ανατρέπεται είναι η Βρετανία, όπου και παράγεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021

Συγκεκριμένα, σε άλλο πίνακα όπου δείχνει το ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού σε κάθε χώρα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, εφόσον διατηρηθούν οι σημερινοί ρυθμοί, η Βρετανία εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιάσει το 94% των ενηλίκων κατοίκων της.

Στη δεύτερη θέση, αλλά σε τεράστια απόσταση, έρχεται η Μάλτα, με εκτιμώμενο ποσοστό εμβολιασμένων τον Σεπτέμβριο του 2021 το 35%.

Η Ελλάδα, εάν συνεχίσει να εμβολιάζει με τους σημερινούς ρυθμούς, τον Σεπτέμβριο του 2021 θα έχει εμβολιάσει μόλις το 23% του ενήλικου πληθυσμού της.

Τον Μάρτιο του 2023 πιάνει τον στόχο η Ελλάδα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο πίνακας που εκτιμά τον χρόνο κατά τον οποίο κάθε κράτος της ΕΕ θα φτάσει το επιδιωκόμενο 70% στους εμβολιασμούς του ενήλικου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο πίνακα, φαίνεται πως μόνο η Βρετανία θα κατορθώσει να φτάσει το ποσοστό του 70% μέχρι τον Αύγουστο του 2021. Ακολουθεί η Μάλτα, σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2022.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, με εκτίμηση για εμβολιασμό του απαιτούμενου 70% -εάν δεν αλλάξουν οι σημερινοί ρυθμοί– στον μακρινό… Μάρτιο του 2023!

Το αν τελικά οι ρυθμοί εμβολιασμών θα επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες παραμένει άγνωστο, καθώς ο «πόλεμος» με την AstraZeneca, αλλά και με τη Pfizer μαίνεται ακόμη. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όλες οι χώρες της ΕΕ απέχουν πολύ από τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά και ότι η στιγμή που θα μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αφήσαμε πίσω μας τον κορονοϊό, παίρνει μια γερή αναβολή.

Πηγή: Koutipandoras.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter