Πολιτικές αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη

Πολιτικές αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη

Σε μια περίοδο που έχουν ενταθεί οι επιθέσεις φασιστικών ομάδων σε όλη τη χώρα κατά εργαζομένων, αγωνιζόμενων νέων, κατά κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, η απόφαση του δικαστηρίου αναστολών για την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη, που είχε καταδικασθεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ενα σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Τρίτης (19.10.2021) μέσω twitter έθεσε μια σχηματική προσέγγιση ως αρνητικής εξέλιξης για την απόφαση του δικαστηρίου αναστολών σχετικά με το ότι ο Γιώργος Πατέλης πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε ένα στίχο για να δώσει πολιτική διάσταση όχι μόνο ως προς την απόφαση ανατολής αλλά ως προς την γενικότερη κατάσταση με τις επιθέσεις νεοναζιστικών ομάδων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο twitter τα εξής:
«Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πυρηνάρχης Πατέλης καταδικάζεται σε 122 μήνες φυλάκισης. 18/10/21. Αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. “Κι ούτε μια μέρα, μια στιγμή στον τόπο αυτόν, που να μη γίνεται άδικο και φονικό κανένα.” Οδ. Ελύτης».

Την προηγούμενη ημέρα το ΚΚΕ είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη και εξοργιστική, την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας, για την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη. Εχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Η απόφαση του δικαστηρίου αναστολών σχετικά με το ότι πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Στον καταδικασθέντα είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών (με την προφυλάκισή του, έχει εκτίσει λίγο περισσότερο από δυόμισι χρόνια).

Ο Περισσός δίνει έμφαση στο ότι η υπόθεση της αποφυλάκισης Πατέλη έρχεται σε μια περίοδο που οι επιθέσεις από φασιστικές ομάδες έχουν ενταθεί, και ήδη καταγγέλλεται ότι η δράση νεοναζιστών και υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής σε διάφορες περιοχές της χώρας αναπτύσσεται σε περιβάλλον ανοχής τμημάτων του κρατικού μηχανισμού.

Οπως σημειώνει το ΚΚΕ η απόφαση συνδυάζεται με το κλίμα προκλητικής ανοχής, που καλλιεργούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η κυβέρνηση, απέναντι στη νέα εγκληματική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την επίκληση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που την αθωώνει.

Ο Περισσός θυμίζει ότι ο Γιώργος Πατέλης, γνωστός ως ο «ό,τι κινείται σφάζεται», όπως σημειώνει το ΚΚΕ, ήταν επικεφαλής του Τάγματος Εφόδου, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και ευθύνεται για δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις κατά μεταναστών. Ετσι, παράλληλα, χαρακτηρίζει προκλητικό το σκεπτικό της απόφασης ότι δεν είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων.

Το ΚΚΕ σχολίασε αναλυτικά το θέμα αυτό. Το απόγευμα της Δευτέρας (18.10.2021) εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την αποφυλάκιση Πατέλη :
«Προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας, για την αποφυλάκιση του διαβόητου πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη.

Ένα χρόνο μόλις μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η απόφαση αποφυλάκισης του επικεφαλής του Τάγματος Εφόδου, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και ευθύνεται για δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις κατά μεταναστών, του γνωστού «ό,τι κινείται σφάζεται», με το προκλητικό σκεπτικό ότι δεν είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων, είναι απαράδεκτη και εξοργιστική.

Η σημερινή απόφαση αντικειμενικά συνδυάζεται με το κλίμα προκλητικής ανοχής, που καλλιεργούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η κυβέρνηση, απέναντι στη νέα εγκληματική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την επίκληση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που την αθωώνει.

Αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ούτε θέλουν ούτε μπορούν ποτέ να ξεκόψουν οριστικά με το φασισμό, γιατί το εκμεταλλευτικό σύστημα τον έχει ανάγκη. Να τον αξιοποιεί πολύμορφα ενάντια στο λαό, να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για το χτύπημα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι κανένας εφησυχασμός απέναντι στη φασιστική δράση δεν επιτρέπεται. Λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση τώρα, για την απόκρουση και απομόνωση των φασιστών παντού, οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, που γεννά και τρέφει τα φασιστικά και ναζιστικά εκτρώματα».

Παράλληλα, το μεσημέρι της Πέμπτης (19.10.2021)  σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25  τόνισε; «Ένας από τους πιο αιματοβαμμένους Χρυσαυγίτες, αφέθηκε ελεύθερος με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης». Η εμφανής ευνοϊκή μεροληψία του Δικαστηρίου, φοβούμαστε ότι αναιρεί το ίδιο του το επιχείρημα ότι «δεν υφίστανται πλέον οι συγκεκριμένες συνθήκες και οι συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους τελέστηκε το αδίκημα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter