Πολιτική αναταραχή στη Μάλτα με φόντο τις έρευνες για τη δολοφονία δημοσιογράφου

Διαδηλωτής κρατά εικόνα της δολοφονημένης Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια.

Η απόφαση ελήφθη με στόχο τη διεξαγωγή ερευνών για το εάν τηρείται το κράτος δικαίου, έπειτα από τη σύλληψη του πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού της νησιωτικής χώρας, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια.

Ο πρώην προσωπάρχης και στενός φίλος του πρωθυπουργού της Μάλτας, Κιθ Σέμπρι, παραιτήθηκε την Τρίτη από το πόστο του και την Τετάρτη συνελήφθη από τις αρχές, έπειτα από υπόδειξη του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ. Η εξέλιξη αυτή ώθησε το ευρωκοινοβούλιο στο να λάβει απόφαση για αποστολή ειδικής ομάδας, ώστε να κριθεί «εάν τηρείται το κράτος δικαίου», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος των Πρασίνων.

Η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτιμήσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από τις πολιτικές παρεμβάσεις αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι διεθνείς θεσμοί ήγειραν επανειλημμένα ανησυχίες για το κράτος δικαίου στη μικρότερη χώρα της ΕΕ.

Η εξέλιξη των ερευνών έχει οδηγήσει σε ντόμινο παραιτήσεων υψηλά ιστάμενων προσώπων της κυβέρνησης της Μάλτας, με τον υπουργό Τουρισμού, Κόνραντ Μίτσι, να ανακοινώνει την απόφασή του την Τρίτη, ενώ ο υπουργός Οικονομίας έθεσε εαυτόν σε διαθεσιμότητα, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες για τη δολοφονία της Γκαλίζια.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.