Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Δύο γραμμές από τους «53+»

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Εθνική προσπάθεια η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας

Μια «αναλυτική» και «ελεύθερη» συζήτηση για το δέον γενέσθαι στο ελληνικό πρόβλημα χρέους ενόψει και του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, διεξήχθη το πρωί στην Κουμουνδούρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που πίσω από την αναφορά στην ανακοίνωση της ΠΓ και ειδικά στο σημείο όπου καλούνται οι πολίτες «να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» βλέπουν επικείμενες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αν και επί του παρόντος το Μαξίμου κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Ο πρωθυπουργός πάντως προσήλθε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά τις 10 το πρωί και είχε συνεργασία στο γραφείο του με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργο Χουλιαράκη και Δημήτρη Λιάκο.

Λίγο μετά τις 11:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Documento και εντός των «53+» υπήρξαν δύο γραμμές:

- Μια συμβιβαστική γραμμή στη λογική να πάρουμε ό,τι μας προταθεί (επιμένοντας όμως στην ένταξη στον QE) και να μη διακινδυνεύσουμε τώρα τον εκτροχιασμό της Ελληνικής οικονομίας.

- Και μια να επιμείνουμε σε μια λύση που θα οδηγεί τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ανεξαρτήτως των εξελίξεων να υπάρξει στροφή στο εσωτερικό στη λεγόμενη «Αριστερή διακυβέρνηση».

Παράλληλα εντός της συνεδρίασης ειπώθηκε ότι οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν όσον αφορά στα προαπαιτούμενα θα έχουν κλείσει μέχρι το Eurogroup.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και απάντησε εμφατικά: «Πάντα υπάρχουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στον απόηχο της δήλωσης της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς χρηματικές καταβολές έως ότου ληφθούν τα μέτρα για την ρύθμιση του χρέους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρει:

«1. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , με ενίσχυση μάλιστα των θέσεων πλήρους απασχόλησης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, ώστε να υπηρετηθούν οι στόχοι για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

2. Η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμούς όρους για τη χώρα μας.

3. Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ που επιχειρούν να προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης.

Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του.

4. Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή.

Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η Γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.

5. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.

Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.

6. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.