Πολιτική συμφωνία για συνέχιση της αξιολόγησης θέλει η Ευρωζώνη

Πολιτική συμφωνία για συνέχιση της αξιολόγησης θέλει η Ευρωζώνη

Διέξοδο για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης θα αναζητήσουν στο αποψινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καταγράφοντας παράλληλα την πορεία εφαρμογής του προγράμματος της Αθήνας, με το ελληνικό ζήτημα να είναι το τρίτο προς συζήτηση, όπως αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup.

Μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, στο αποψινό Eurogroup θα αναζητηθεί μία πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα επέτρεπαν στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν με «εποικοδομητικό» τρόπο την αξιολόγηση. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιδιώκει πολιτική συμφωνία στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Στην «ευκταία» περίπτωση που επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία και επιστρέψουν οι θεσμοί σύντομα στην Αθήνα, τα τεχνικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα κλείσουν γρήγορα, διαβεβαιώνουν πηγές της Ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα, έχει επιτευχθεί μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμμένουν στην κοινή θέση τους, ζητώντας από την Αθήνα προνομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά. Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο, μια συνάντηση από την οποία οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα κριθούν πολλά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα, όπως είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την Κυριακή, σε συνέντευξή του στη Realnews, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Εξάλλου,η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο αποψινό Eurogroup με ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της, την έκθεση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ έχει κάνει σωρεία λαθών στους υπολογισμούς σειράς οικονομικών δεικτών και στοιχείων. Προς επίρρωσιν της διαπίστωσης αυτής ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι το ΔΝΤ «διατύπωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, με τις οποίες κλείνουν κάθε συζήτηση για Grexit. Με πιο πρόσφατη δήλωση, αυτήν του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου καγκελάριου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε ότι «δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter