Πολιτική αλλαγή για να σταματήσουμε τις νέες «εποποιίες»

Πολιτική αλλαγή για να σταματήσουμε τις νέες «εποποιίες»

Είναι από τις στιγμές που μένει άναυδος κάποιος που δεν έζησε από κοντά την τραγωδία του 2007 και όσα την ακολούθησαν. Που δεν πιστεύει όσα ακούει και όσα παρακολουθεί. Είναι από τις περιπτώσεις που λέει «δεν μπορεί να λέει και να ομολογεί αυτά τα πράγματα και με αυτόν τον τρόπο!».

Ο κυνισμός του δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία σοκάρει. Προκαλεί ανατριχίλα η χυδαία, η αισχρή αναφορά του σε «τσάντες» και σε εκλογικό «παιχνίδι» που γύρισε και κέρδισε η ΝΔ.

Και δεν είναι μόνο αυτά που εξιστορεί. Είναι και ο τρόπος που τα λέει. Καυχιέται και κομπορρημονεί για τις αήθεις αυτές πρακτικές, προσβάλλοντας βάναυσα τη μνήμη των δεκάδων νεκρών. Δείχνοντας ασέβεια σ’ έναν αλύπητα χτυπημένο και πληγωμένο νομό.

Θλιβερός συμπρωταγωνιστής αυτής της ανεκδιήγητης παράστασης ο κ. Λιβανός, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει τον θαυμασμό του για όλα όσα είπε ο δήμαρχος Σπάρτης. Τους έδωσε, μάλιστα, και επικές διαστάσεις, χαρακτηρίζοντάς τα ως εποποιία, ως ανυπέρβλητο κατόρθωμα!

Η ομολογία του κ. Δούκα, μέσα σε επευφημίες και αστεϊσμούς, προκαλεί και εξοργίζει. Δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί ότι η φαυλότητα, η συγκάλυψη και η εξαγορά θα αναδεικνύονταν σε δημόσια θέα σαν αρετές. Οτι η φτηνή και άθλια μικροπολιτική, βουτηγμένη στις στάχτες και στον πόνο, θα ήταν αντικείμενο θαυμασμού.

Για τον κ. Δούκα και τον κ. Λιβανό όλα επιτρέπονται. Αρκεί να κερδηθούν ξανά οι εκλογές και να θαφτούν κάτω από το χαλάκι οι τεράστιες και μοιραίες ευθύνες. Πρώτο και κύριο μέλημα η πολιτική επιβίωση. Και ξανά προς τη δόξα να τραβήξουν, σαν να μην έγινε τίποτε. Και κάπως έτσι τα κροκοδείλια δάκρυα του 2007 έγιναν το 2022 γελάκια και πολιτικός χαβαλές. Με τα τριχίλιαρα της ντροπής να γίνονται το σύμβολο της κατάπτωσης των πολιτικών ηθών και αξιών.

Το πιο χυδαίο, όμως, το πιο προκλητικό, είναι η εγκατάλειψη που επιφύλαξε στην Ηλεία η κυβέρνηση της ΝΔ μετά την τραγωδία του 2007. Δεν ασχολήθηκαν με τίποτε. Δεν φρόντισαν για κανένα σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης που τόσο πολύ είχαμε ανάγκη για να ξεπεραστεί η παραγωγική, οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση. Για να μην αναγκαστούν χιλιάδες νέες και νέοι να φύγουν από τον τόπο τους για να βρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Δεν ασχολήθηκαν με την πρόληψη για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγικές στιγμές.

Αυτά έκαναν τότε. Αυτά συνεχίζουν και τώρα.

Στην Ηλεία, όπως και το 2007, έτσι και σήμερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, καμία πραγματική μέριμνα δεν έχει υπάρξει. Μόνο ξήλωμα και αποδόμηση. Καμία στήριξη προς τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Καμία αναπτυξιακή πολιτική. Κανένα στρατηγικό σχέδιο αποκατάστασης, κανένα ολοκληρωμένο πλάνο ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών.

Στη χώρα συνεχίζουν στα ίδια μονοπάτια της φαυλότητας, της εξαγοράς, της ψηφοθηρίας, της τακτοποίησης ημετέρων και μεγάλων συμφερόντων. Μάλιστα, η ένταση και η έκταση της διασπάθισης δημόσιου χρήματος έχουν λάβει «επικές» διαστάσεις. Απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων με πρόσχημα την πανδημία. Εκατομμύρια σε ΜΜΕ, χωρίς κριτήρια και αξιοκρατικές διαδικασίες, τη στιγμή που κάποια άλλα αποκλείονται επειδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Χαριστικές ρυθμίσεις σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Απευθείας αναθέσεις σε ιδιοκτήτες δημοσκοπικών εταιρειών. Διπλασιασμός των μετακλητών και αύξηση του μισθού τους για να συγκροτήσουν τον κομματικό στρατό κ.ά.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι επέστρεψαν το ήθος και το ύφος μιας διακυβέρνησης που το 2009 μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Επέστρεψαν οι λογικές και οι πρακτικές που ζημιώνουν την οικονομία και την κοινωνία. Που ζημιώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στη δημοκρατία μας.

Σε αυτή την πολιτική κατάντια οφείλουμε να ορθώσουμε ανάστημα. Σε αυτό τον κατήφορο έχουμε χρέος να βάλουμε ένα τέλος. Αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση πρέπει να γίνει παρελθόν, για να προλάβουμε, να γλιτώσουμε και να μην ξαναζήσουμε νέες «εποποιίες».

Ο Διονύσης Καλαματιανός είναι βουλευτής Ηλείας, αναπλ. τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της KΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter