Πολιτική ένταση για τη «γαλάζια» θηλιά χρεών λόγω της πανδημίας

Πολιτική ένταση για τη «γαλάζια» θηλιά χρεών λόγω της πανδημίας

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι εξελίξεις για τα χρέη λόγω της υγειονομικής κρίσης, με τη «θηλιά» να σφίγγει για χιλιάδες οφειλέτες. Τα ημίμετρα που επιλέγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αποπληρωμή τους προκαλούν πολιτική ένταση.

Ήδη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, σηκώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οι αντιδράσεις χτυπούν «κόκκινο», με επίκεντρο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για ρυθμίσεις χρεών που σωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται διαγραφές. Μάλιστα, αναμένεται να ενταθούν και οι παρεμβάσεις σωματείων αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επαγγελματιών, με δεδομένες τις ευθύνες που έχει η ΝΔ για την οικονομική τους επιβάρυνση και από τις πολιτικές της επιλογές και από τον αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση. Μάλιστα, η τακτική Σταϊκούρα στο ζήτημα της ρύθμισης είναι να περιλαμβάνονται συνολικά φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της Πέμπτης (15.7.2021) ιδιαίτερα καυστική ήταν η τοποθέτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία από τη βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Έφη Αχτσιόγλου, που μίλησε για …ασπιρίνες Σταϊκούρα. Εθεσε ως μείζον το ζήτημα της διαγραφής μέρους των οφειλών ενώ διεύρυνε την κριτική της, σημειώνοντας ότι από την αρχή της πανδημίας αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος τραπεζών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Με δεκάδες δις σωρευμένα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων μόνο από την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας, που τόσο καιρό αρνούνταν ότι υπάρχει πρόβλημα υπερχρέωσης , σήμερα έταξε ασπιρίνες.

Η ρύθμιση που παρουσίασε για τα χρέη της πανδημίας δεν προβλέπει το βασικό και αναγκαίο : τη διαγραφή μέρους των οφειλών, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να σταθούν όρθιοι το επόμενο διάστημα . Δεν προβλέπει καν ικανό αριθμό δόσεων ώστε να μπορούν οι οφειλέτες να ανταπεξέλθουν», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, η τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι η τακτική των επιτελών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι από τη μία να σπρώχνουν τους οφειλέτες σε μαζικές πτωχεύσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με το νέο πτωχευτικό και από την άλλη τους κοροϊδεύουν με 36 δόσεις. Κι αυτό, όπως σημειώνει, την ώρα που οι υποχρεώσεις τους πολλαπλασιάζονται από την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Με βάση δηλώσεις που είχε κάνει στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ρύθμιση θα καλύπτει όλα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα και προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρυθμιση εντάσσεται επίσης στην αποπληρωμή οφειλών από όσους μετείχαν σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ή ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου.

Οξεία κριτική για το ζήτημα των ρυθμίσεων Σταικούρα ασκεί ο Περισσός, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλεί εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες να πληρώσουν τα χρέη «που η ίδια τους φόρτωσε με την επικίνδυνη και αναποτελεσματική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Γολγοθάς των χρεών οφείλεται, σύμφωνα με το ΚΚΕ, ακριβώς στην πολιτική «που αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, που ευθύνεται για την καθυστέρηση των εμβολιασμών εξαιτίας και των κυβερνητικών παλινωδιών, που διόγκωσε τα αδιέξοδα με τα αλλεπάλληλα τυφλά οριζόντια lockdown και τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης του εισοδήματος».

Ο Περισσός αναδεικνύει τις προτάσεις του ΚΚΕ:

-άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών, νεότερων και παλιότερων προς την εφορία

-πλήρης απαλλαγή από τα χρέη ατομικής ασφάλισης με πλήρη επιδότηση αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό

Τις θέτει ως τον μόνο αναγκαίο δρόμο, για να ανακουφιστούν οι αυτοαπασχολούμενοι και να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά εν μέσω πανδημίας, κρίσης και οξυμένου ανταγωνισμού. Παράλληλα, ο Περισσός επισημαίνει ότι «ο δρόμος της αντεπίθεσης, της λαϊκής πάλης μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους βιοπαλαιστές αγρότες για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, είναι η μόνη προοπτική που οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να ακολουθήσουν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter