Πολιτική κρίση στο Περού: Το Κογκρέσο καθαίρεσε τον πρόεδρο Καστίγιο

Πολιτική κρίση στο Περού: Το Κογκρέσο καθαίρεσε τον πρόεδρο Καστίγιο

Σε πολιτική κρίση μπαίνει το Περού, καθώς ο αριστερός πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο ανακοίνωσε τη διάλυση του Κογκρέσου – λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τρίτης απόπειρας παραπομπής του με το ερώτημα της καθαίρεσης – και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης», κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» αλλά παράλληλα υπογραμμίζοντας πως θα σεβαστεί την τρέχουσα οικονομική πολιτική στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Ακολούθησε η αποπομπή του Καστίγιο από το Κογκρέσο με συνοπτικές διαδικασίες, αφού 101 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου Καστίγιο από την εξουσία, μόλις έξι καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές.

Καστίγιο: «Είναι πραξικόπημα»

Στο διάγγελμά του ο Καστιγιο συμπλήρωσε πως τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, σε όλη την επικράτεια του Περού.

Ο Καστίγιο ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκαλέσει «το συντομότερο δυνατόν» ένα νέο Συντακτικό Κογκρέσο το οποίο θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο Σύνταγμα σε διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους εννέα μήνες.

Μέχρι την αποκατάσταση του νέου κοινοβουλίου, «η κυβέρνηση θα κυβερνά με διατάγματα», συνέχισε ο Καστίγιο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος χαρακτήρισε «πραξικόπημα» όσα ανακοίνωσε ο Καστίγιο και κάλεσε το Κογκρέσο να αναθέσει την εξουσία στην αντιπρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε. «Είναι ένα πραξικόπημα καταδικασμένο σε αποτυχία, το Περού θέλει να ζήσει σε δημοκρατία», είπε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φρανσίσκο Μοράλες στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του Πέδρο Καστίγιο εκκρεμούν επίσης έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του. Ο ίδιος καταγγέλλει μια πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, ενώ χαίρει ασυλίας μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας τον Ιούλιο του 2026.

Πηγή: New York Times, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Περού: Δεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού Τόρες από τον πρόεδρο Καστίγιο

Περού: Νέα έρευνα σε βάρος του προέδρου Καστίγιο

Νίκη Καστίγιο στο Περού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter