«Πολιτικό παιχνίδι» η μη υπογραφή από τον Παυλόπουλο των ΠΔ για τη Δικαιοσύνη

Η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας επέστρεψε ανυπόγραφα σήμερα στην κυβέρνηση τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Για «απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή του προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολιτική και μόνον, αφού δεν έχει καμία νομική βάση καθώς και ο ίδιος ο Χάρης Καστανίδης -που είχε συντάξει το σχετικό νόμο- είχε παραδεχθεί ότι η βούληση της κυβέρνησης ήταν καθόλα νόμιμη και θα μπορούσε να συντελεστεί ακόμα και με διαλυμένη τη Βουλή, κάτι που εν προκειμένω δεν συνέβη.

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, ενώ συμμετείχε σε όλες τις ανάλογες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για την επιλογή των νέων προσώπων στον ‘Αρειο Πάγο εξέφραζε την αντίθεσή της μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ασκώντας εμμέσως πιέσεις και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση.

Για «απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη.  

«Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. 

Όλη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σε πλήρη εξέλιξη απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης

Παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της ΝΔ, διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών.

Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας.»

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.