Πολιτικό Συμβούλιο: Νέα προοδευτική πλειοψηφία με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ (Photos)

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Σκουρλέτη και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αποτελείται από 41 μέλη.

Συνεδρίαση που ασφαλώς και δεν ήταν ανέφελη λόγω προηγούμενων δηλώσεων τόσο του Παύλου Πολάκη για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όσο και του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Δείτε επίσης: Συνεδριάζει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το συνέδριο της Άνοιξης

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει την Κυριακή να στείλει (μέσω της Αυγής) ένα ακόμη μήνυμα γράφοντας σε άρθρο του ότι το εγχείρημα (του ανοίγματος) συνιστά «μια συνάντηση στο όνομα και το έδαφος της Αριστεράς» και «δεν πρόκειται για μία προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας απροσδιόριστης δημοκρατικής παράταξης…».

Εντός της σημερινής συνεδρίασης πάντως παρά το ότι ακούστηκαν τοποθετήσεις προς την ίδια κατεύθυνση η όποια κριτική κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους ενώ πέρασε και μια πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διεύρυνση του οργανωτικού τον συντονισμό του οποίου, μαζί με την Έφη Καλαμάρα, αναλαμβάνει και ο Νίκος Μπίστης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η πολιτική συγκυρία αλλά και η διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αλέξης Τσίπρας: Να γίνουμε η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε τη συγκρότηση του ΠΣ ως «ένα μεγάλο βήμα στην πορεία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό, με πολιτική ενότητα και δημοκρατικές λειτουργίες».

«Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε τα ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και κυρίως για τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, ωστόσο η επάνοδος της Δεξιάς φαίνεται ήδη ότι όχι μόνο δε θα ωφελήσει τον τόπο και την κοινωνία αλλά θα μας γυρίσει πίσω. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση και εμείς οφείλουμε να εκπονήσουμε το πρόγραμμα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Να ετοιμαστούμε για να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για μία νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», είπε ο πρόεδρος του κόμματος και συνέχισε:

«Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, χρειάζεται να ολοκληρώσουμε και να συζητήσουμε την προγραμματική μας ατζέντα. Για τα εθνικά θέματα, για ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, για την οικονομική πολιτική, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη 4η βιομηχανική επανάσταση, τη κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη».

Η πολιτική πρόταση και το σχέδιο 7 σημείων

Σε αυτό το πλαίσιο το Πολιτικό Συμβούλιο, μετά το πέρας της συνεδρίασης ενέκρινε ένα σχέδιο 7 Σημείων.

1. Στόχος μας η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της Σύγχρονης Αριστεράς.

Ενός κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας. Και να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας Προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στη βάση ενός ριζοσπαστικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος Προοδευτικής Διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος και με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για μια νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

2. Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δε πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.

3. Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα πραγματοποιηθεί 14 – 17 Μαΐου 2020 και θα είναι ένα Συνέδριο συνέχειας και τομής ταυτόχρονα.

4. Οι θέσεις του 3ου Συνεδρίου θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τον απολογισμό της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μέχρι αρχές Φλεβάρη να έχουν εγκριθεί οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο από την ΚΕΑ.

5. Το Συνέδριο θα είναι προγραμματικό και καταστατικό, συνεπώς μέσα στο Γενάρη θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπή για το καταστατικό.

6. Το Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία Προοδευτικής Διακυβέρνησης θα διεξαχθεί το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020.

7. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στη βάση της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη που συμφωνεί με τις αρχές της Διακήρυξης. Να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για τον πολλαπλασιασμό της οργανωτικής βάσης του κόμματος:

- με την αξιοποίηση του isyriza.gr,

- Με δημιουργία νέων οργανώσεων σε κάθε κοινότητα καλλικρατικού δήμου, σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και σε κάθε κοινωνικό χώρο και μαζικό φορέα. Τέλος αποφασίστηκε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έχουν αναλάβει τομέα ευθύνης όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς και να καταμεριστούν χρεώσεις στα μέλη της ΚΕΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.