Πολίτικο τσουρέκι – Μια ξεχωριστή νοστιμιά για το Πάσχα

Πολίτικο τσουρέκι – Μια ξεχωριστή νοστιμιά για το Πάσχα

Πάσχα χωρίς το απαραίτητο τσουρέκι δεν νοείται. Απλό, με σοκολάτα, με βανίλια, με πορτοκάλι, το τσουρέκι γίνεται σε παραλλαγές για όλα τα γούστα.

Μια από τις πιο νόστιμες παραλλαγές είναι το πολίτικο τσουρέκι, με την χαρακτηριστική γεύση της μαστίχας και το μαχλέπι.

Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε:

Υλικά

Για το προζύμι

90γρ νωπή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. γλυκάνισο

1 κούπα ζεστό γάλα

Για τη ζύμη

Το προζύμι

250γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο

4 αυγά

400γρ ζάχαρη

1κ.γ. κοφτό μαστίχα σε σκόνη

1 κ.γ. κοφτό μαχλέπι σε σκόνη

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι

Για το άλειμμα

1 κρόκο αυγού

4 κ.σ. κρύο νερό

Εκτέλεση

Για το προζύμι

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ζεστό γάλα και το γλυκάνισο και τα αφήνουμε να σταθούν μέχρι το γάλα να χλιαρύνει. Σουρώνουμε το γάλα σε ένα λίγο μεγαλύτερο μπολ, και διαλύουμε μέσα την μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το πορζύμι και το αλεύρι και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια ή τα γάντζο του μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Καθώς ζυμώνουμε ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη μας να είναι ομοιογενής και ελαστική. Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή και νωπή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2 ώρες.

Αφού η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε ώστε να φύγει ο αέρας, και την χωρίζουμε στα 3 και μετά κάθε κομμάτι πάλι στα 3, έτσι ώστε να έχουμε 9 κομμάτια. Σε μια επιφάνεια εργασίας, ελαφρώς αλευρωμένη ανοίγουμε 3 μπαλάκια σε ίσα κορδόνια ζύμης και ενώνοντάς τα στην μια άκρη τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Συνεχίζουμε έτσι και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης έτσι ώστα να φτιάξουμε 3 τσουρέκια.

Αραδιάζουμε τα τσουρέκια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε με μια καθαρή και νωπή βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν, σε ζεστό μέρος, περίπου 30 – 40 λεπτά.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τον κρόκο με το νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Μόλις τα τσουρέκια φουσκώσουν, αλείφουμε την επιφάνειά τους με το μείγμα του κρόκου και τα πασπαλίζουμε είτε με σουσάμι είτε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 30 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη τροφίμων.

(Πηγή: tastyday.gr)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter