Πολι(τι)κό vortex

Πολι(τι)κό vortex

Το polar vortex, ο πολικός στρόβιλος που καταπάγωσε ΗΠΑ και Καναδά προκαλώντας τουλάχιστον 21 νεκρούς, καθρεφτίστηκε εκτυφλωτικά στον λογαριασμό του πιο επικίνδυνου ανθρώπου που tweetάρει (συγγνώμη, ελληνική γλώσσα) στον πλανήτη: του Ντόναλντ Τραμπ.

«Τι διάολο γίνεται με την υπερθέρμανση: Σε παρακαλώ υπερθέρμανση γύρνα πίσω, σε χρειαζόμαστε» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μία επίδειξη άγνοιας, προκατάληψης και εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων – στη δίνη ενός πολιτικού vortex.

«Οι χειμωνιάτικες θύελλες δεν αποδεικνύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συμβαίνει» ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, τμήμα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, με 11.000 υπαλλήλους, αρμόδια για το θέμα.

Δύο αρνήσεις ίσον μία κατάφαση. Αλλά το αυτί του Τραμπ δεν ιδρώνει. Η κοινή λογική δεν είναι το γήπεδό του. Ο επιστημονικός λόγος δεν έχει συναισθηματικό βάρος, άσε που δεν σαγηνεύει τους ψηφοφόρους (του).

Από το 2001 μελέτες διαπιστώνουν συστηματικά σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Εξάλλου, άλλο ο καιρός, άλλο το κλίμα. Καιρός είναι κάτι που συμβαίνει έξω απ’ το σπίτι σου τώρα. Κλίμα είναι κάτι που συμβαίνει στη διάρκεια πολλών ετών, δεκαετιών ή και αιώνων.

Μπορεί να ξεπαγιάζεις προσωρινά εκεί που μένεις αλλά μακροπρόθεσμα ο πλανήτης να ανεβάζει θερμοκρασία. Γιαυτό την ώρα που το θερμόμετρο χτύπαγε μείον 40 στο Σικάγο, στην καλοκαιρινή Αυστραλία οι φλόγες των δασικών πυρκαγιών έστηναν ολέθριο χορό.

Οι 20 θερμότερες χρονιές στην Ιστορία καταγράφηκαν μόλις τα τελευταία 22 χρόνια. Το 2018, το 2017, το 2016 και το 2015 πλασαρίστηκαν αντίστοιχα στις τέσσερις πρώτες θέσεις. Ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ; Ψιλά γράμματα.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter