Πολιτικός Καιάδας για τους Σπαρτιάτες

Πολιτικός Καιάδας για τους Σπαρτιάτες

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι Σπαρτιάτες μετά την κλήτευση έντεκα βουλευτών που εκλέχθηκαν με το μόρφωμα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτοι δηλαδή για τέλεση αξιόποινης πράξης και συγκεκριμένα για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος λόγω της κρυφής ηγεσίας που ασκεί ο Κασιδιάρης. Από το αίτημα της Γεωργίας Αδειλίνη εξαιρείται ο «καταγγέλλων» Βασίλης Στίγκας,ο οποίος βρίσκεται –πάλι– στο στόχαστρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας καθώς χρεώνεται τις δικαστικές και πολιτικές περιπέτειες. Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων. Στην καλύτερη για τους νεοφασίστες περίπτωση θα οδηγήσει στην αναστολή της κρατικής επιχορήγησης, ενώ πάνω στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να εκπέσει όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα από το βουλευτικό αξίωμα.

Σημείο αφετηρίας των αλυσιδωτών εξελίξεων είναι οι εσωκομματικοί κλυδωνισμοί που εκτυλίχθηκαν σε δημόσια θέα από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Μετά τη στήριξη που εξέφρασε ο –ακόμη και σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής– Κωνσταντίνος Φλώρος στην υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων και το «άδειασμα» που ακολούθησε από τον Β. Στίγκα, ειπώθηκαν από βήματος Βουλής καταγγελίες που ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της πρώτης εισαγγελέα της χώρας. Ειδικότερα, όταν ο Β. Στίγκας βρέθηκε μόνος του σε συνεδρίαση της ολομέλειας υποστήριξε από βήματος Βουλής ότι οι βουλευτές του «είναι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα, εξωκοινοβουλευτικά», καταγγέλλοντας πρακτικές «Greek mafia» και «δον Κορλεόνε».

Αγωνία, οργή και βολικές αποστάσεις

Κατόπιν τούτου, η Γ. Αδειλίνη παρενέβη καλώντας τον πρόεδρο των Σπαρτιατών να καταθέσει όσα στοιχεία διαθέτει για τις βαρύτατες κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά των βουλευτών του. Οι δύο πολύωρες καταθέσεις του Β. Στίγκα είναι η αιτία του άγχους και της αγωνίας που ταλανίζουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, τους βουλευτές του μορφώματος, καθώς αγνοούν το περιεχόμενό τους. Εξού και η οργή που εκφράζουν στους διαδρόμους της Βουλής κατά του προέδρου, τον οποίο θεωρούν μόνο υπαίτιο για όσα λαμβάνουν χώρα. Παράλληλα, πολλά μέλη της ΚΟ κρατούν αποστάσεις από τον καταδικασμένο ναζί, τονίζοντας επανειλημμένα πως δεν τον έχουν συναντήσει ποτέ και δεν έχουν συνομιλήσει καν μαζί του. Βέβαια, το περίεργο είναι ότι αρκετοί εξ αυτών ήταν στελέχη του έτερου μορφώματος Ελληνες, από τη μήτρα του οποίου γεννήθηκαν οι Σπαρτιάτες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του μορφώματος είναι το γεγονός ότι την ημέρα που γνωστοποιήθηκε η κλήση των έντεκα για ανωμοτί κατάθεση κανένα κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος δεν θέλησε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Εγινε δε απόπειρα η αρχική αμηχανία να επισκιαστεί από το «πυροτέχνημα» αντιπερισπασμού του Β. Στίγκα, ο οποίος προέβη σε παραληρηματικές δηλώσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες περί «πέμπτης φάλαγγας» και «πράξεις εσχάτης προδοσίας». Επίσης, το μούδιασμα των νεοφασιστών αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι σε πηγαδάκια εντός του κοινοβουλίου απέδιδαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε «κυβερνητικό σχέδιο» που αποσκοπεί στον οικονομικό στραγγαλισμό του κόμματος, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν είχαν ιδέα για όσα δρομολογούνται.

Τι μέλλει γενέσθαι μετά την έρευνα

Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή οδηγεί αυτομάτως στον προγραμματισμό σύγκλησης σχετικής συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας. Αφού η επιτροπή ανάψει το πράσινο φως την ερχόμενη Πέμπτη για την άρση της ασυλίας των έντεκα, τη σκυτάλη θα πάρει η ολομέλεια της Βουλής. Μετά την άρση της ασυλίας τους οι έντεκα θα περάσουν το κατώφλι της εισαγγελίας για να καταθέσουν ανωμοτί. Οπως περιέγραψε στο Documento κυβερνητικό στέλεχος, η έκβαση της εισαγγελικής έρευνας θα καθορίσει τις περαιτέρω εξελίξεις, ανοίγοντας τη βεντάλια των επιπτώσεων τόσο για την κρατική επιχορήγηση των Σπαρτιατών όσο και για την ύπαρξη του ίδιου του κόμματος.

Εάν η εισαγγελία ασκήσει διώξεις, τότε ανοίγει η βεντάλια των επιπτώσεων για τους νεοφασίστες. Το πρώτο και εύκολο βήμα για την πλειοψηφία θα είναι να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση που είχε θεσπιστεί για την αναστολή της κρατικής επιχορήγησης της Χρυσής Αυγής, η οποία προβλέπει τη διάσταση της σύνδεσης της κρυφής ηγεσίας ενός κόμματος με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Ως εκ τούτου, η διασαφήνιση της κρυφής ηγεσίας που ασκεί ο Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή αποτελεί το κλειδί για να τεθεί το ζήτημα προς ψήφιση στην ολομέλεια. Επιπρόσθετα, οι ενδεχόμενες διώξεις αναμένεται να βάλουν στο παιχνίδι το εκλογοδικείο, εκκινώντας διαδικασίες για την έκπτωση των Σπαρτιατών από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, οι έδρες μοιράζονται αναλογικά με βάση το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ή στήνονται εκ νέου κάλπες μόνο για τις έδρες που μένουν ορφανές. Η απόφαση για τη φόρμουλα που θα υιοθετηθεί ανήκει στο εκλογοδικείο, ενώ η υπόθεση αποκτά πρόσθετο πολιτικό ενδιαφέρον στην περίπτωση που η απόφαση ληφθεί λίγο πριν από τις κάλπες για τις ευρωεκλογές.

Εξαπατήθηκε και ο Αρειος Πάγος;

Οσα εκτυλίσσονται αναδεικνύουν προβληματικές πτυχές σε σχέση με τη λειτουργία της τρίτης εξουσίας. Μετά την αναντίρρητη κυβερνητική απόπειρα παρέμβασης στο έργο του τέως αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου με ανταλλάγματα και… αντίδωρα, το Α1 Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου επικύρωσε πριν από τις εκλογές του Ιουνίου το ψηφοδέλτιο των Σπαρτιατών, τη στιγμή που ήταν πασιφανές ότι ο καταδικασμένος ναζί κινούσε τα νήματα του νεοσυσταθέντος μορφώματος. Η παρέμβαση λοιπόν της Γ. Αδειλίνη, η οποία πιθανολογείται ότι θα δρομολογήσει την έκπτωση των Σπαρτιατών από το βουλευτικό αξίωμα, θα φέρει τον Αρειο Πάγο μπροστά σε μια κραυγαλέα αντίφαση, αφού πριν από λίγους μήνες είχε εγκρίνει τη συμμετοχή του μορφώματος στις εκλογές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter