Πολιτισμός της παράτας

Πολιτισμός της παράτας

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει αποδείξει πολλάκις ότι ότι θα προτιμούσε να διαχειρίζεται τα προϊόντα της τέχνης χωρίς την ενοχλητική παρουσία των ίδιων των καλλιτεχνών

Πoλιτισμός είναι οι παράτες. Μπροστά να πηγαίνουν τα χάλκινα που παιανίζουν. Tα εμβατήρια που δοξάζουν το προαιώνιο κλέος της φυλής να διαπερνούν την ακοή και να εμβολίζουν το θυμικό. Πίσω να ακολουθούν τα πλήθη των πιστών με τα λάβαρα του έθνους ανά χείρας –σταυροί, γαλανόλευκες, αστέρια της Βεργίνας– και με εξάρτυση που άλλοτε να παραπέμπει στον Τρωικό Πόλεμο, τον Μαραθώνα και στα Γαυγάμηλα και άλλοτε στα Δερβενάκια και στο Μανιάκι. 

Πολιτισμός είναι οι πομπές πιστών που αναπέμπουν εκκλήσεις στους «θεούς της Ελλάδας» προκειμένου να ανακαλύπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ταφικά μνημεία της μακεδονικής δυναστείας για να πολλαπλασιάζονται τα προσκυνήματα (και οι αναφορές) του έθνους και να κόβουν μονέδα οι εκπρόσωποί του. Πολιτισμός, παράτες, εθνικές τελετές, εθνικές επέτειοι, 200 χρόνια από το 1821, 2.500 χρόνια από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα. Κι αν το έθνος πεινάει, ας χορτάσει με τον πολιτισμό του εύκολου εντυπωσιασμού, της (ανιστόρητης) ιστορικής χλιδής, των εγκαινίων χώρων πολιτισμού. 

Ομως ο πολιτσιμός δεν είναι έργο ανθρώπων ζωντανών που για να συνεχίσουν να παράγουν θα πρέπει κατά πρώτον να ικανοποιήσουν τις υλικές τους ανάγκες. Με αυτούς το ΥΠΠΟΑ δεν έχει καμία υπομονή. «Εξαντλήθηκε η επιείκεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας προς τους καλλιτέχνες» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων. Και χάρη τους έκανε που τους ακροάστηκε. Δεν είναι καιρός το ΥΠΠΟΑ να ασχοληθεί με ζωντανούς καλλιτέχνες. Το όραμα της ηγεσίας του περιλαμβάνει Ακροπόλ, Εθνική Πινακοθήκη (με καταγγελίες), χαρές και πανηγύρια για νίκες εναντίον της εξ ανατολών ορμώμενης λαίλαπας. Τι ζητούν επιτέλους οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού; Στήριξη για όλους, φωνάζουν. Ε ας υποδυθούν τους ένδοξους νεκρούς με χλαμύδες και φουστανέλες για να τους στέρξει η κ. Μενδώνη. Ας πεθάνουν ένδοξα για να έχουν μια ελπίδα για ζωή. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter