Πολιτιστικό απαρτχάιντ και παιδομάζωμα από το Πεκίνο

Πολιτιστικό απαρτχάιντ και παιδομάζωμα από το Πεκίνο

Πρώτα έγινε γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια περίπου 1.000.000 Ουιγούροι και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων της επαρχίας Σιντσιάνγκ της δυτικής Κίνας (όπου κατοικούν πολλοί Τουρκμένοι) οδηγούνται συστηματικά σε στρατόπεδα αναμόρφωσης με στόχο να αποβάλουν την εθνική τους ταυτότητα και να σκέφτονται σαν γνήσιοι χαν.

Τώρα οι κινεζικές αρχές έκαναν ένα βήμα παραπέρα. Έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία απομάκρυνσης μικρών παιδιών από τις οικογένειές τους σε μια μεθοδική προσπάθεια να ξεριζώσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία και την εθνική τους συνείδηση. Τα στοιχεία φέρνει στο φως ένα ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC το οποίο βασίζεται σε επίσημα έγγραφα αλλά και σε δεκάδες συνεντεύξεις με οικογένειες Ουιγούρων που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, με την οποία τους ενώνουν γλωσσικοί, θρησκευτικοί και πολιτισμικοί δεσμοί.

«Δεν ξέρω ποιος τις ψάχνει. Δεν έχουμε καμία απολύτως επαφή μαζί τους» λέει συντετριμμένη μια μητέρα δείχνοντας φωτογραφία των τριών μικρών κοριτσιών της. Μια άλλη μητέρα τεσσάρων παιδιών λέει με δάκρυα στα μάτια: «Ακουσα ότι τα έχουν πάει σε ορφανοτροφείο».

Πουλώντας το αφήγημα της «βελτίωσης των συνηθειών των παιδιών, της παροχής καλύτερης προσωπικής υγιεινής και της διατήρησης της κοινωνικής σταθερότητας», οι αρχές της επαρχίας Σιντσιάνγκ κλείνουν σε οικοτροφεία τα παιδιά των μουσουλμανικών μειονοτήτων, είτε ο ένας ή και οι δύο γονείς τους βρίσκονται φυλακισμένοι σε στρατόπεδα είτε όχι. Τους παρέχουν στέγαση, φαγητό, ρούχα και πρωτίστως πλύση εγκεφάλου. Πολλά από τα παιδιά αποκαλούν τη δασκάλα τους «μανούλα».

Την εκστρατεία παιδομαζώματος των κινεζικών αρχών μαρτυρά η κατασκευαστική έξαρση που συναντάται στη δυτική Κίνα. Νέα οικοτροφεία ανεγείρονται και τα παλιά επεκτείνονται μαζικά για να συμπεριλάβουν κοιτώνες. Στον νότο της επαρχίας Σιντσιάνγκ, όπου συναντάται η μεγαλύτερη συγκέντρωση Ουιγούρων και λοιπών μουσουλμανικών μειονοτήτων, οι αρχές έχουν δαπανήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στην κατασκευή και ανακαίνιση νηπιαγωγείων – οικοτροφείων.

Στα στρατόπεδα αναμόρφωσης τόσο τα μικρά παιδιά όσο και οι δάσκαλοι απαγορεύεται να μιλήσουν σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα πέραν των μανδαρινικών. Κρατικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι στη Σιντσιάνγκ τα μαθήματα παραδίδονται αποκλειστικά στην επίσημη γλώσσα του κράτους.

Τα κινεζικά οικοτροφεία δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από μια κανονική φυλακή. Ούτε καν τους ηλεκτροφόρους φράχτες. Κάμερες ασφαλείας που καλύπτουν κάθε γωνιά, συστήματα συναγερμού που τοποθετούνται περιμετρικά και περιφράξεις με ηλεκτροφόρα σύρματα συνδεδεμένα με ρεύμα ισχύος 10.000 βολτ διασφαλίζουν ότι κανένα παιδί δεν θα αποδράσει και κανένας γονιός που θα επιδιώξει να πάρει το παιδί του δεν θα το καταφέρει.

Ο στόχος των κόκκινων καπιταλιστών της Κίνας πρέπει να επιτευχθεί με κάθε μέσο: η νέα γενιά Ουιγούρων οφείλει να μάθει να λατρεύει τον Σι και το κομμουνιστικό κόμμα, ξεχνώντας τις ρίζες της ή εντάσσοντάς τες σε ένα καθεστωτικό αφήγημα.

«Χωρίζουν χιλιάδες αθώα παιδιά από τους γονείς τους και συνεχώς καταθέτουμε στοιχεία γι’ αυτή την πραγματικότητα. Γιατί ο κόσμος συνεχίζει να σιωπά όταν γνωρίζει τι συμβαίνει;» αναρωτιέται μια μητέρα που εντόπισε ο δημοσιογράφος του BBC Τζον Σάντγουορθ στην Κωνσταντινούπολη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter