«Πολιτιστικό προϊόν» το λάδι της Αρχαίας Ολυμπίας και «κοντόφθαλμοι» όσοι δεν το αντιλαμβάνονται για τη Μενδώνη

«Πολιτιστικό προϊόν» το λάδι της Αρχαίας Ολυμπίας και «κοντόφθαλμοι» όσοι δεν το αντιλαμβάνονται για τη Μενδώνη

Την ευκαιρία να… μαλώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους πολίτες που σχολίασαν σκωπτικά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πωλείται το λάδι των αρχαιολογικών χώρων βρήκε η Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της fast track ψήφισης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Κάνοντας λόγο για «πολιτιστικό αγαθό» και για «κοντόφθλαμους» που δεν το αντιλαμβάνονται, επιβεβαίωσε πως η αναφορά του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία.

Ήταν την περασμένη Παρασκευή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία για να εγκαινιάσει έργο της Microsoft για την ψηφιακή αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου, είδε «άλλη μία ευκαιρία να δούμε τη σύνδεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τον πρωτογενή τομέα», καταθέτοντας μία πρόταση που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Διαβάστε επίσης: Η «απίστευτη ιδέα» Μητσοτάκη: Να μαζεύουμε ελιές από αρχαιολογικούς χώρους

«Συζητούσαμε με την υπουργό και με τον κ. Σκέρτσο για το πόσα ελαιόδεντρα έχουμε, έχει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού, εντός αρχαιολογικών χώρων. Σας διαβεβαιώ ότι το λάδι που μπορεί να παράγεται σε συνεννόηση με μια ομάδα παραγωγών, μέσα από την Ολυμπία, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, δεν χρειάζεται να σας πω σε τι τιμή θα μπορεί να πουληθεί» ανέφερε με περισπούδαστο ύφος ο πρωθυπουργός, προκαλώντας πλήθος σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, η υπουργός Πολιτισμού εμφανίστηκε από βήματος της Βουλής να υπερασπίζεται την «εμπορική ιδέα» του Κ. Μητσοτάκη, κατακρίνοντας μάλιστα και τους επικριτές της, τους οποίους χαρακτήρισε «κοντόφθαλμους», στο περιθώριο της πραξικοπηματικής κύρωσης του «Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», μέσα από μια πρωτοφανή fast track διαδικασία και υπό τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

«Για τον τρόπο με τον οποίο σχολιάστηκε αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός για το λάδι από την Ολυμπία… Οφείλω να σας πω, ότι όταν το συγκεκριμένο λάδι προέρχεται από τις ελιές της Άλτεως της Ολυμπίας, δεν είναι διατροφικό και γαστρονομικό προϊόν, είναι πολιτιστικό αγαθό. Μέσα σε ειδική εμφιάλωση, κοσμεί ούτως ή άλλως τα πωλητήρια του οργανισμού, πουλιέται και αγοράζεται, και είναι διαφήμιση για την ίδια την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες» ανέφερε συγκεκριμένα η Λ. Μενδώνη, που δεν περιορίστηκε στην υπεράσπιση της «πρότασης» του πρωθυπουργού.

«Αν κανείς είναι τόσο κοντόφθαλμος και αυτό δεν το αντιλαμβάνεται, βεβαίως συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται…» πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού, πιστοποιώντας με τον πλέον απόλυτο τρόπο πως η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν τυχαία, αλλά πρόκειται για ένα bussinness plan που φαίνεται να προωθεί ήδη η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Τελιγιορίδου για «ελιές Μητσοτάκη» στην Ολυμπία: «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter